Mojfaks.hr u Vijesti

Kriza 'srednjih godina': nekoliko faza kroz koje ćeš proći nakon druge godine studija

Kad stigneš otprilike do sredine svog studija, uvjerena si da će to biti najbolje godine tvog života. Položit ćeš puno ispita, udomaćiti se na kampusu i faksu, a možda iza sebe imati i pokoju romansu.

2. listopada 2015 13:55
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

No, većina studenata na drugoj ili sredini treće godine studija doživi nešto slično \'krizi srednjih godina\'. Evo znakova koji ti pokazuju da si na pola puta, što se studiranja tiče...

* Faza nijekanja



Prvo nećeš vjerovati da su prošle već dvije-tri godine otkako si upisao/la fakultet. U isto vrijeme čini ti se da je diploma daleko, ali također znaš da je već pola toga \'odvaljeno\'.

* Plakanje nad pizzom ili uz seriju



Ovo shvaćanje da si na pola puta možda će te preplaviti emocijama. Još samo nekoliko semestara u kojima možeš uživati u hrani iz menze i studentskom životu. Neki u toj fazi navale na omiljeni junk food i serije kako bi se malo utješili.

* Računanje prosjeka



Bacit ćeš se na računanje prosjeka da procjeniš koliko su se isplatili štrebanje i duge noći bez sna. Naravno da nećeš biti zadovoljan/na ocjenama – barem u ovoj fazi iako ćeš imati osjećaj da se užasno trudiš iako rezultat nije filmski.

* \'Što mi je ovo trebalo\' faza



U jednom trenutku učinit će ti se kao da ništa produktivno nisi napravio/la tijekom vremena provedenog na fakultetu. Patiš i krvariš pišući seminare, polažući kolokvije i učeći do jjutra, ali nemaš osjećaj da se uloženi trud vraća. Pomislit ćeš da je život na faksu mnogo više od štrebanja u knjižnici i dobit ćeš poriv da sve proživiš što je snažnije i brže moguće. Prije nego diplomiraš i postane prekasno.

* Tulumarenje svake večeri



Ima li boljeg načina za nadoknađivanje svih onih večeri koje si proveo/la učeći? Tulumarenje nastupa u svom svom sjaju. Postaješ redoviti inventar mjesta na koja izlaze studenti, a cijene pića imaš u malom prstu. Najjeftinija rakijica utorkom? Totalno znaš kamo treba otići!

* Baš neću učiti



Između malodušja što se prosjeka ocjena tiče i tulumarenja, nemaš baš puno volje niti motiva grbiti se nad knjuigama i skriptama. Odbijaš učiti iako znaš da to nije dobra odluka.

* \'Uvijek mogu biti frizer ili konobar\' faza



S obzirom da će ti se činiti kao da je tvoja akademska karijera završila i prije nego što je uopće počela, razmišljat ćeš o drugim poslovnim odlukama. Možda ćeš ošišati prijateljicu ili prijatelja samo da provjeriš imaš li talenta za taj posao ili ćeš pristati na konobarenje vikendima u kvartovskom kafiću u nadi da ćeš tako imati funkcionalan plan B.

* Pozivi kući u ponoć



Kad osjetiš kao da gubiš kormilo – nema boljeg lijeka nego nazvati roditelje. Što da radiš, pitat ćeš ih često...

* Svi prolaze kroz istu stvar



Shvatit ćeš da i tvoje kolege muče ista pitanja: boje se nepoznatog, razmišljaju o nesigurnoj budućnosti i tome je li fakultet toga vrijedan. Ohrabrit će te spoznaja da nisi sam/a u svojim kriziranjima.

* Osjećaj grižnje savjesti



Ignoriranje stvarnosti i obaveza na fakultetu nije baš pomoglo, a i ocjene su malo pale u drugi plan. Zato se napokon koncentriraš i zaustavljaš to malodušje. Vrijeme je za nove pobjede!

* \'Moram se koncentrirati\' faza



Napokon se vraćaš na pravi put! Ponovo uspostavljaš prijateljski odnos s knjigama i knjižnicom i rasturaš na ispitima koji slijede. Nema smisla bježati od problema – uvijek te sustignu.

* Imaš još duge dvije godine pred sobom!



Dvije godine su dugi period. Dok se predaja završnog rada za \'bakalara\' približava, napokon te obuzima osjećaj mira zbog svega što si postigao/la, a imaš još dovoljno vremena da doživiš sve što si si zacrtao/la. Svijet zbilja nije tako strašan i napokon znaš da si spreman/na za sve izazove koje ti nosi.

L.B./izvor: College Times
foto: Freeimages

Još vijesti