Mojfaks.hr u Vijesti

Kvalitetnija raspodjela milijun kuna: Sudjelujte u stvaranju drugačijeg pravilnika o stipendijama – evo kako!

U javnom savjetovanju možeš sudjelovati i ti!

23. kolovoza 2017 17:08
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Krapinsko-zagorska županija objavila je javni poziv sa zainteresiranom javnošću o postupku donošenja Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o dodjeli stipendija učenicima srednjih škola i studentima s područja Krapinsko-zagorske županije.

"Svake godine se u proračunu planira otprilike 1.000,000 kuna te se u skladu s Pravilnikom dodjeljuje oko 60-ak učeničkih i 60-tak studentskih stipendija. Na taj način je od 1993. godine pa da 2016. županijske stipendije dobilo oko 750 učenika i 750 studenata. S obzirom na učestale promjene zakonske regulative koje ili najavljuju ili prate promjene u društvu, unatrag dvadesetak godina mijenjan je i Pravilnik o stipendiranju, na osnovu izmjena i dopuna ili donošenjem novog dokumenta", stoji u pozivu.

Postojećim Pravilnikom predviđeno je da se stipendije dodjeljuju u tri zasebne kategorije – stipendije za nadarene učenike i studente, stipendije za učenike i studente koji se školuju po socijalnom kriteriju i stipendije za deficitarna zanimanja te je predviđeno da se natječaj raspisuje do kraja listopada kalendarske godine.

U skladu s tim Pravilnikom su i izvršene procedure za dodjelu stipendija za školsku i akademsku godinu 2016/17. te je dodijeljeno u sve tri kategorije 66 učeničkih stipendija i 69 studentskih stipendija.

No, provedba samog javnog poziva za dodjelu stipendija te prijedlozi s tržišta rada KZŽ ukazuju da bi se ipak trebalo napraviti nekoliko glavnih korekcija:

- stavkom 2. članka 4. važećeg Pravilnika predviđeno je da se natječaj raspisuje istovremeno i za učeničke i studentske stipendije  i to do 30. listopada kalendarske godine. No, primjena te odredbe pokazala je da taj rok baš ne odgovara studentima, obzirom da dosta njih ne uspijeva završiti sve aktivnosti za upis u narednu akademsku godinu do tog datuma i da bi im više odgovarao rok do 30 studenog; također je malo kasan i za učenike i njima bi više odgovarao rok 30. rujan;

- 2. člankom 20. važećeg Pravilnika propisano je da se stipendije dodjeljuju za školsku/akademsku godinu u sve tri kategorije stipendiranja. No, nedostatak određenih zanimanja/profesija/zvanja na tržištu rada KZŽ (npr. liječnici) pokazuje da bi bilo bolje rješenje kada bi dobitnici stipendija u C kategoriju istu dobivali da kraja svojeg školovanja i na taj način imali određeno jamstvo za lakši završetak istog;

- posebno vrednovanje zanimanja u kojima je tradicionalno podzastupljen ženski/muški rod i što do sada nije bilo istaknuto u Pravilniku


Ukoliko bi se u Pravilnik uvrstile te izmjene, očekuje se da bi na taj način njegova primjena/realizacija bila još kvalitetnija i više na usluzi potencijalnim dobitnicima stipendija.

U skladu s tim pozivaju se zainteresirani građani koji svojim prijedlozima i sugestijama mogu pridonijeti donošenju kvalitetnijeg dokumenta kojim se regulira stipendiranje učenika i studenata, da se odazovu.

Svoja mišljenja i očitovanja možete u pisanom obliku na propisanom obrascu poslati na adresu Krapinsko-zagorska županija, Upravni odjel za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu, Magistratska 1, Krapina ili na e-mail adresu: obrazovanje@kzz.hr, zaključno do 7. rujna 2017. godine.

Više informacija pronađite na poveznici.

L.B./foto: Shutterstock

Još vijesti