Mojfaks.hr u Vijesti

Studij koji mami mlade u Slavoniju: Medicina i umjetnost spojili se na samo jednom mjestu u Hrvatskoj

Spoj umjetnosti i medicine postoji, a studij za one koje žele ljude liječiti spojem glazbe, plesa i glume nalazi se u srcu Slavonije. U Osijeku se može studirati art terapija i upravo taj studij motivira mlade na dolazak u Osijek, baš kao i njihove profesore.

27. studenog 2017 11:32
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Spoj umjetnosti i medicine, poznat kao art terapija, popularan je u svijetu. Iako je zanimanje art terapeuta već naširoko poznato, studij nije. Umjetnička akademija, Medicinski fakultet i Klinička bolnica, svi u Osijeku, svojim programom u Slavoniju privlače i studente i profesore, piše dnevnik.hr. Buduće zanimanje studenata art terapije će biti liječiti ljude glazbom, plesom i glumom.

...Prvi u Hrvatskoj: Sveučilište u Osijeku pokreće studij Kreativne terapije...


Sjajno nam je i uživamo, ne samo u programu nego i općenito u druženju", rekla je studentica art terapije Mia Janković Shentser za dnevnik.hr. Toliko sjajno da Mia zbog studija u Osijek dolazi čak iz Izraela. No ona nije jedini takav slučaj, Krunislav je Makedonac koji inače boravi u Parizu.


Izvor: dnevnik.hr

"Grad Osijek, kojeg puno ljudi napušta je napravio centar koji tjera ljude da dođu ovdje i osjećaju se obogaćeni novim znanjem", tvrdi Krunislav Stanovski, student art terapije.

Studenti imaju mogućnost stjecanja profesije koja je u začetku


Osječko sveučilište objedinilo je medicinu i umjetnost. Prošle godine upisali su prvu generaciju, a zbog velikog zanimanja, studente upisuje i ove godine. Voditeljica studija kreativne terapije, Tatjana Bertok – Zupković, tvrdi da je studij je vrlo ozbiljan, studiozan te dodaje da njihovi studenti mogu dobiti veliko znanje i mogućnost stjecanja profesije koja je tek u začetku razvoja.

...Prvi u svijetu, na ponos čitave Hrvatske: U srcu Slavonije kreće jedinstveni studij za one koji vole žice tamburice...


Terapija glazbom, plesom i pokretom, dramom i likovnim stvaranjem u svijetu je već praksa. Koristi se u radu s djecom i adolescentima sa psihičkim tegobama, delinkventskom populacijom, oboljelima od onkoloških bolesti, ovisnicima, zatvorenicima.


Izvor: dnevnik.hr

"Uključuje se cijelo tijelo u terapijski proces. Jednom kad krenete u terapijski proces, bilo u edukaciji bilo u samoj terapiji, ne možete ostati isti. Kompletno se transformirate"
, govori Sanela Janković Marušić, profesorica terapije pokretom i plesom.

Cijeli članak o studiju art terapije u Osijeku baš kao i video prilog Nove TV pogledajte na linku.

Ivana Petrić
izvor: dnevnik.hr
foto: Facebook@Umjetnička akademija u Osijeku

Još vijesti