Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ljubav ne poznaje granice – ljubavna priča hrvatske studentice i turskog studenta!

MojFaks | Vijesti, 06.03.2015.Ljubav ne poznaje granice – ljubavna priča hrvatske studentice i turskog studenta!

Da ljubav ne poznaje granice, pokazao nam je ovaj simpatičan par, koji već godinu dana uz fakultetske obaveze uspješno održava svoju vezu na daljinu.

Studenti Arina Veseli i Sinan Adakaya mnogima će vratiti vjeru u vezu na daljinu. Studentica psihologije svog je sadašnjeg dečka Sinana upoznala prije godinu dana u Albaniji na projektu Europske unije. Sinan Adakaya je student 4. godine agrikulturalnog inženjerstva u Canakkalama u Turskoj.

Ljubav na putovanju im se dogodila sasvim slučajno. Svidjeli su se jedno drugome na prvi pogled, a Sinan je Arinu osvojio romantičnom gestom. S obzirom na to da je njegova soba bila kat iznad njezine, kablom punjača joj je spustio vrećicu gumenih bombona na prozor te poslao poruku da pogleda kroz prozor. Kada je vidjela iznenađenje, sve joj je bilo jasno i bilo joj je drago što osjećaju isto.

Paru je rastanak teško pao jer su se u nekoliko dana, koliko su proveli skupa, jako zbližili. Oboje su znali da tu nije kraj i da su spremni uložiti trud u vezu na daljinu jer su smatrali da je njihova veza vrijedna toga. Nakon Albanije se nisu vidjeli 3 mjeseca pa su svakodnevno komunicirali preko Skypea i po 6 sati, ali jedino tako su se mogli bolje upoznati.Veze na daljinu su komplicirane i teško ih je održavati pa smo Arinu upitali koja je njihova tajna.

Kako usklađuješ obaveze na fakultetu i vezu na daljinu?

'Organizacija je najbitnija. Zadnjih godinu dana živimo 3 mjeseca unaprijed. Gledamo na to kada ćemo se moći vidjeti, kada je slobodan on, a kada ja. Ako sve dobro organiziraš, možeš naći vremena za sve. I ako je u pitanju veza na daljinu ili ne, vremena za dragu ili dragoga uvijek moraš naći.'

Koliko se često viđate?

'Viđamo se dosta često budući da je on u Turskoj, a ja ovdje. U prosjeku svakih mjesec i po dana i onda provedemo minimalno 2 tjedna ili 20 dana zajedno.'

Ima li veza na daljinu prednosti i koje su to?

'Ima ih. Nećeš drugu osobu uzeti zdravo za gotovo, a u nekim vezama se javlja taj problem. Ako nekoga viđaš svaki dan, s vremenom to postane rutina. Ovako puno više cijeniš trenutke koje provedete skupa.'

Kada se vide, trude se maksimalno iskoristiti ono što im okolina pruža. S obzirom na to da oboje vole putovati, prošlo ljeto su ruksacima proputovali zapadnu obalu Turske, Grčku, Albaniju, Makedoniju i Kosovo, a dok je Sinan bio u Zagrebu, posjetili su Veneciju i Budimpeštu.Kao lošu stranu veze na daljinu Arina je navela nedostatak financija jer česta putovanja iziskuju puno novaca.

Hrvatska i Turska se kulturno dosta razlikuju. Kao jednu kulturološku razliku Arina je navela ljubomoru. Ljubomora je u Turskoj dio veze i ako nisi ljubomoran, znači da ti nije dovoljno stalo. Iako je Arini ta stvar bila jako čudna, Sinan nije takav i nemaju problema u vezi jer oboje imaju slična razmišljanja i iste vrijednosti te uče jedno od drugoga.
.
S obzirom na to da je Sinan iz Turske i da postoje određene kulturološke razlike, što tvoji roditelji misle o tome?

'Sada podržavaju tu vezu. U početku su bili oprezni i upozoravali su me na nedostatke veze na daljinu. Ali upoznali su ga i svidio im se. I ja sam upoznala njegove roditelje koji su mi dragi. Svi nas podržavaju i to mi je jako bitno jer to pozitivno djeluje na mene.'Sinan i Arina planiraju sljedeće godine biti zajedno. Plan je naći grad u kojem će oboje moći nastaviti svoj studij. Iako su pokušali naći univerzalan grad u kojem bi oboje bili stranci, financije i birokracija im to ne dopuštaju. Njemačka je jedno vrijeme bila najbolji izbor jer se školarina tamo ne plaća, ali država se drugačije odnosi prema građanima iz Europske unije i onima koji to nisu. Sinan bi za jednogodišnji, studentski boravak morao platiti vizu u iznosu od 8 000 eura. Dok u jednoj državi Arina ima mogućnost besplatnog studiranja, Sinan to nema i obratno. Teško im je pronaći državu koja bi oboma odgovarala te se Zagreb trenutno čini kao najbolji izbor. Sinan će novu akademsku godinu upisati u Hrvatskoj i godinu dana učiti hrvatski.

Veza na daljinu zahtjeva puno truda i dobre volje što Arini i Sinanu ne nedostaje. Unatoč pojedinim  nedostacima, ovo dvoje mladih vidi puno prednosti u svojoj vezi iz koje nastoje izvući sve najbolje. Želimo im puno uspjeha u ljubavi i životu te se nadamo da će par ostvariti svoje planove i napokon biti zajedno.

I.Č.
foto: Facebook


ljubav ne poznaje graniceljubavna pričahrvatska studenticaturski studentstudentica psihologijearinasinanKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se