Mojfaks.hr u Vijesti

Ljubljana: grad iz bajke skriva mnoga iznenađenja

Putovanje na studentski način uvijek je izazov! Budimo realni, maleni budžet, a velika želja za avanturom na nama nepoznatom mjestu. Ovog puta vodimo vas u Ljubljanu!

21. Siječnja 2016 12:12
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Slovenci su znani kao opušten i ležeran narod (osim u vijestima koje nam se svakodnevno serviraju putem medija).

Moram priznati kako već dulje vrijeme nisam imala priliku otići negdje i odmah se osjećati kao kod kuće te uživati u ljepotama neke destinacije poput posjeta Ljubljani, glavnom i najvećem gradu Slovenije.
Možda zbog jezika, niza sličnosti, blizine ili nečega četvrtog, no nije ni bitno.


Rijeka Ljubljanica

Ovaj grad sa manje od 300 000 stanovnika, smješten u središnjem djelu Slovenije na rijeci Ljubljanici i samo 2 sata vožnje od Zagreba (vlakom, autobusom ili u vlastitom aranžmanu) odlična je destinacija za svakog studenta zbog svoje financijske i geografske pristupačnosti. Osim svoje pristupačnosti, nudi i niz posebnosti koje će vam sigurno ostaviti ovaj grad u lijepom sjećanju!

Ljubljana je znana kao šarmantni grad koji svojim izgledom podsjeća na mjesto iz bajke, no uvjeravam vas da ćete se u njemu tako i osjećati.


Prešernov trg

Prije nekoliko godina stara jezgra grada u potpunosti je obnovljena što pridonosi bajkovitosti ovog mjesta zajedno sa Ljubljanskim gradom, dvorcem koji nadgleda grad sa vrha Grajske planote do kojeg možete stići uspinjačom ili nizom pješačkih staza. U samoj Sloveniji nalazi se oko 700 dvoraca. Djevojke, ako ovdje ne nađete svog princa šarmera nećete nigdje!


Ljubljanski zmaj

Neka od najpoznatijih mjesta koje morate posjetiti tijekom svog boravka u Ljubljani jesu Tivoli park, veliki broj mostova kao jedan od zaštitnih znakova ovog grada te Ljubljanski zmaj. Ako ste u strahu da ovaj maleni grad nema veliku ponudu po pitanju zabave vaša bojazan može odmah nestati! Stanovnici Ljubljane s razlogom će vas uvjeravati da njihov grad ima raznoliku ponudu klubova, kafića, restorana, muzeja i ostalih umjetničkih sadržaja. Ono što sigurno ne smijete propustiti jesu kafići na obali rijeke Ljubljanice, restorani sa odličnim izborom hrane te vino na koje su Slovenci izrazito ponosni!



Možda nećete tamo stizati kočijama ili nekim drugim bajkovitim prijevoznim sredstvom, no povratna karta autobusom ili vlakom koštat će vas oko 150 kuna. Sada kada ste stigli morate negdje i prespavati. Uz uobičajenu ponudu jeftinog smještaja za mlade također možete rezervirati sobu preko različitih online stranica koje nude niz odličnih popusta za različiti tip smještaja. Za takvo nešto morate brzo reagirati jer će vam u suprotnom željena ponuda brzo nestati pred očima.

Tijekom ljeta Ljubljana također nudi jeftini smještaj u studentskim i đačkim domovima. Kao studenti ne propustite proučiti ponudu Sveučilišta u Ljubljani, najstarije obrazovne institucije u Sloveniji uvrštene među prvih 500, a potom i prvih 150 najkvalitetnijih sveučilišta u svijetu. Tko kaže da bajke nisu stvarne?

Neka vas čuva Ljubljanski zmaj i adio!

Emanuela Međan
foto: osobna arhiva

Još vijesti