Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Majstori zanata: Tajne navike najuspješnijih studenata

MojFaks | Vijesti, 13.11.2015.Majstori zanata: Tajne navike najuspješnijih studenata

Do odličnih ocjena dolazi se napornim radom, osim ako nisi rođeni genijalac kojemu je formalno obrazovanje oduvijek bilo dosadno i nezahtijevno. Kolegiji mogu biti teški, dosadni i komplicirani, a isto vrijedi i za profesore.

Čak i ako razumiješ materiju, za najbolje ocjene bit će potrebno da odradiš i zadaću, napišeš rad, pročitaš zadanu literaturu, sudjeluješ u realizaciji nekog projekta...što su sve stvari koje zahtijevaju disciplinu, motivaciju i organiziranost.

Znaš li zašto su najbolji studenti najbolji? Jer imaju navike za uspješno učenje i odrađivanje studentskih obaveza kojih se drže u svim situacijama. Čak i kad ti se čini da mnogi odlikaši ne ulažu puno napora u svoj uspjeh, budi siguran/na da iza ove prividne lakoće leži mnogo rada i truda.

Evo nekoliko navika o kojima možda nikada neće razgovarati, a sigurno ih primijenjuju na svome putu do vrha...

Organizirani su.Najbolji od najboljih sigurno neće prtljati po skripti sat vremena prije ispita, zaboraviti kad je rok za predaju seminara niti zaboraviti da su ti obećali posuditi neku knjigu ili skriptu. To je zato što su dobro organizirani, a nakon što pročitaš ovaj članak do kraja – bit ćeš i ti.

Ne srame se zatražiti pomoć.


Odlični studenti ne plaše se profesora i znaju da ne moraju znati sve, uvijek i odmah. Zbog toga im nije neugodno priznati kad nešto ne znaju, ne razumiju ili im treba pomoć oko nekog zadatka. Ako se obratiš profesoru – stvaraš priliku za osobniji kontakt, ali također stvaraš sliku studenta kojemu je stalo da da sve od sebe i nauči što je više moguće.

Čitaju dodatnu literaturu i pišu dodatne tekstove – čak i ako ne moraju.Puno profesora nudi literaturu za posebno znatiželjne ili zadatke za one koji žele dodatne bodove. Najbolji studenti ne propuštaju ovakve prilike i odmah se zapisuju za ekstra zadatke jer ih ne smatraju dodatnim opterećenjem nego prilikom da još nešto nauče i još bolje ovladaju materijom.

Raspravljaju o ocjenama ako misle da zaslužuju bolje.

Najuspješniji studenti ne srame se založiti sami za sebe. Ako dobiju lošu ocjenu, a misle da zaslužuju bolje – pokušat će provjeriti s profesorom što se dogodilo i kako se to može ispraviti. Možda neće uvijek upaliti, ali svakako se isplati pokušati!

Uče i prije ispitnih rokova.Učenje večer prije ispita nije zdravo niti produktivno. Najbolji od najboljih lagano čituckaju i pripremaju ispite čitave godine – nije bitno 'zagrijavati stolac' na najjače, bitno je tijekom cijele godine biti angažiran i zainteresiran za literaturu i materijale koje dobiješ na predavanjima.

Stvaraju navike za učenje koje im odgovaraju i dosljedno ih se drže.

Svaki odlični student zna kako, gdje i uz pomoć kojih tehnika najlakše i najuspješnije uči! Znaju da ista tehnika ne djeluje dobro na svaku osobu, a s obzirom da imaju puno staža u učenju i polaganju ispita s odličnim ocjenama, našli su svoju tehniku koja im leži i ne mijenjaju je (memorijske kartice, potcrtavanje, mentalne mape, učenje uz glazbu ili s prijateljima, u omiljenoj knjižnici...). Pronađi najefikasniji način za savladavanje gradiva i drži ga se!

Školovanje im je ispred društvenog života.Ovo zvuči jako okrutno i bezveze, ali je tako. Odlikaši imaju jasan cilj pred sobom – diplomirati s najboljim ocjenama i naći dobar posao u struci, a do toga se ne dolazi tulumarenjem. Nitko ne kaže da moraš biti poput pustinjaka u svojoj sobi, potpuno izoliran od prijetelja i vanjskog svijeta, ali najboljim studentima školovanje je uvijek važnije od cjelotjednog ispijanja pive u kafiću preko puta faksa. Prvo učenje, pisanje, zadaća, a onda se može tulumariti. Uz dobru organizaciju imat ćeš vremena za sve!

Bilježe i istražuju ono što ne razumiju.

Kad odličan student dođe do nečega što baš ne shvaća, zabilježit će taj problem i vratiti mu se kasnije. Na taj način neće se dogoditi da će na ispitu 'izroniti' baš neka takva stvar koju si samo ignorirao/la ili preskočio/la tijekom učenja.

Rade pauze prilikom učenja.Iako su posvećeni, također znaju kad je pravo vrijeme za odmoriti se i napuniti dodatnom energijom. Zato su tako uspješni u organiziranju vlastitog vremena – uzimaju pauze u kojima se posvete stvarima koje ih odmaraju.

Pozitivno razmišljaju.

Ne vole svi okruženje fakulteta niti naporno učenje, ali svima je uglavnom zajednički pozitivan stav o školovanju i stjecanju znanja. Naravno, svatko se žali i prigovara, ali najbolji od najboljih znaju zašto je učenje toliko važno u životu, kao i da bismo trebali učiti dok smo živi. Razmišljaj o eseju ili zadacima koje moraš riješiti kao o pozitivnom dodatku koji doprinosi tvome znanju, a ne kao o stvari koju moraš odraditi kako bi riješio/la ispit i na kraju došao/la do diplome.

L.B./foto: Freeimages


najbolji studentitajne navikesavjetiučenjeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se