Mojfaks.hr u Vijesti

Do 1200 kuna mjesečno: Ministarstvo turizma i ove akademske godine sufinancira studentske stipendije

Kako bi postojao što kvalitetniji turistički i ugostiteljski kadar u Hrvatskoj, Ministarstvo turizma i ove akademske godine sufinancirat će stipendije za studente koji se obrazuju za ugostiteljsko – turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma.

16. studenog 2018 10:50
Do 1200 kuna mjesečno: Ministarstvo turizma i ove akademske godine sufinancira studentske stipendije

Do 1200 kuna mjesečno: Ministarstvo turizma i ove akademske godine sufinancira studentske stipendije Foto: MojFaks

Temeljem Programa poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, Ministarstvo turizma će akademske godine 2018./2019. sufinancirati novih 381 učenika i studenta koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma. Ukupno su od 2008. godine, od kada Ministarstvo turizma provodi ovaj program, u suradnji s partnerima, sufinancirane stipendije za 1 370 učenika za koje je isplaćeno više od 10,7 milijuna kuna, piše na internetskoj stranici Ministarstva.

Izvor: Pexeles

"Posjedovanje suvremenih znanja i praktičnih vještina osnovni je element isporuke kvalitetne turističke usluge i unapređenja konkurentnosti hrvatskog turizma stoga Ministarstvo turizma poduzima sve mjere kako bi hrvatski turizam i dalje zadržao kvalitetu u tom segmentu. Jedna od mjera je stipendiranje učenika i studenata s ciljem poticanja mladih na obrazovanje za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu, kao i daljnje povezivanje obrazovnih institucija i turističkih poduzeća. Svake godine raste interes za stipendije te su sukladno tome osigurana povećana sredstva u našem proračunu koja će doprinijeti nastavku rasta i razvoja hrvatskog turizma temeljenog na kvalitetno obrazovanim kadrovima. Program Stipendija jedna je od mjera kojima planiramo rješavanje izazova koje donosi naš dinamičan turistički sektor u vidu konstantnog rasta i s njime povezanim dodatnim potrebama za radnom snagom.", izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.

Riječ je o programu stipendiranja koje Ministarstvo turizma provodi u suradnji poduzećima, odnosno hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama tako da svaki dionik sudjeluje u sufinanciranju stipendije s 50 posto. Sredstva na ovogodišnjem javnom pozivu dodijeljena su stipendistima 21 poduzeća i jedne županijske obrtničke komore, a neka od njih su Grand hotel Lav, HUP, Turist d.o.o. i mnogi drugi.

Izvor: Pexeles

Temeljem navedenog programa učenici i studenti imaju pravo na maksimalno 1 200 kuna mjesečne stipendije, i to od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine. Odmah po završetku redovnog školovanja, odnosno studiranja, partner ima obavezu sklopiti sa stipendistom ugovor o radu na određeno vrijeme ili ugovor o radu pripravnika. Stipendist tijekom primanja stipendije ima obavezu redovito obavljati stručnu praksu, upisivati razrede/godinu u redovnom roku te ostati u radnom odnosu u poduzeću najmanje onoliko vremena koliko je trajalo stipendiranje. Javni poziv bio je otvoren do 7. studenoga 2018. godine.

Više informacija možete pronaći na web stranicama Ministarstva turizma.

Ivana Petrić
foto: FreePik@peoplecreations/Shutterstock

Još vijesti