Mojfaks.hr u Vijesti

Malen, a iritantan rez: zašto toliko boli kad se porežete na papir?

Paper-cut. Zvuči bezopasno i bezbolno – porezali ste se na list papira skripte koju čitate i iako je rez najčešće malen, plitak i bez krvarenja a la Tarantino horor film, i dalje umirete od bolova.

27. travnja 2015 12:21
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

O čemu se radi?

Prema dr. Jamesu Spenceru – koji je diplomirao molekularnu biologiju na Stanfordu i medicinu na Sveučilištu u Columbiji – glavni su krivac za ovu grozomornu bol jagodice naših prstiju.

\"Vršci vaših prstiju sadrže više živčanih završetaka od bilo kojeg drugog dijela tijela, a upravo je to dio tijela na kojem se najčešće događaju ovakve porezotine. Stvar je u lokaciji\", kaže dr. Spencer. Dodaje da tek nos i područje prepona imaju sličnu koncentraciju živčanih završetaka kao jagodice. \"Da se porežete na nadlaktici, ne bi vas toliko boljelo.\"

Drugi je problem u krvarenju, točnije u nedostatku istog: \"Epidermis je vanjski sloj kože koji je debel poput lista papira. Poprilično je tanak. Ispod njega se nalazi dermis koji je debeo 5-6- milimetara. Porezotina od papira može doprijeti duboko u dermis.\"

Završeci živaca nalaze se u dermisu i zbog toga osjećate toliku bol. No, unatoč tome, niste prodrli dovoljno duboko da biste došli do krvnih žilica stoga ovakve rane nikad zapravo ne krvare mnogo što samo dodaje osjećaju boli. S obzirom da je krv prepuna tvari koje utječu na zacjeljivanje rana i stvaranje ugrušaka kako bi se rana što prije zatvorila, a stanice što uspješnije došle do mjesta kojemu je potrebna pomoć, površinske rane poput porezotine na papir ne krvare pa im treba dulje da zarastu.

Unatoč svemu i dalje se radi o bezopasnoj ozljedi zbog koje ne morate paničariti. U cijelo vrijeme koliko prakticira medicinu, dr. Spencer nikada nije svjedočio infekciji ovakve rane.

L.B./izvor: Men\'s Health
foto: sxc.hu

Još vijesti