Mojfaks.hr u Vijesti

Manje piju i izlaze: brucoši usamljeniji no ikad prije

Studenti piju i izlaze manje neko ikada u posljednjih 30 godina. Jedina stvar koju rade češće je - surfanje internetom.

11. veljače 2015 16:31
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Iako sveučilišni kampusi slove za mjesta raskalašene zabave i promiskuiteta, istraživanja pokazuju da je realno stanje malo drugačije. Izvješće o američkim brucošima pokazalo je da se studenti prvih godina sve manje i manje druže s prijateljima, a ovaj je fenomen na svome vrhuncu otkako se ovo mjerenje provodi.

Samo 18% brucoša koji su sudjelovali u ispitivanjima brucoša za 2014. godinu izjavilo je da provede 16 ili manje sati tjedno u druženju s prijateljima i kolegama. Istraživanje je proveo i objavio Higher Education Research Institute sa Sveučilišta u Kaliforniji (UCLA). To je najmanji rezultat otkako se ispitivanje provodi – od 1987. godine. U isto vrijeme, sve više brucoša provodi samo nekoliko sati tjedno s prijateljima. Skoro 39% brucoša izjavilo je da u druženju provode 5 sati ili manje tjedno – što je najniža brojka ikada.

Za potrebe izvješta ispitano je 153,015 brucoša sa 227 četverogodišnjih studija na američkim akultetima.

I ne samo da se studenti sve manje druže! Također sve manje partijaju tijekom studiranja, ali i u srednjoj školi! Samo 6% brucoša izjavilo je da su partijali barem 6 sati tjedno tijekom zadnje godine u srednjoj školi (kao maturanti) dok je isto 1987. godine izjavilo čak 34,5% brucoša!

"Čini se da studenti zapostavljaju svoje društvene živote nauštrb fokusiranja na akademske karijere, možda zbog poruka kojima su izloženi tijekom školovanja – da je zbilja bitno upisati se na dobar fakultet", kaže Kevin Eagan, izvanredni profesor na Sveučilištu u Kaliforniji.

Iako manje partijanja prije faksa može zvučati kao dobra stvar, malo kontakta s vršnjacima kod nekih osoba uzrokuje nemogućnost socijaliziranja u kasnijoj dobi. "Kad se kao studenti susretnu s konfliktnom situacijom ili moraju ozbiljnije porazgovarati s prijateljima s fakulteta, možda će se teže snaći ako nemaju iskustva od prije", kaže Eagan.

Također se može negativno odraziti na mentalno zdravlje. Postotak brucoša koji su izjavili da se često osjećaju depresivno porastao je na 9,5% u 2014. godini sa samo 6,1% u 2009. godini. "Bez društvenog ispušnog ventila može se početi gomilati tjeskoba i osjećaj preopterećenosti", objašnjava Eagan.

Jedina stvar u kojoj današnji brucoši uživaju češeć i više je surfanje internetom. Od 2007. godine, dio brucoša koji provodi barem 6 sati tjedno na društvenim mrežama porastao je s 18,9% na 27,2%.

"Studenti pronalaze nove načine da se socijaliziraju i druže", objašnjava Eagan, što je dijelom posljedica nedostatka vremena koje provode u "tradicionalnom" druženju.

Tek treba ispitati može li ovaj oblik interakcije zamijeniti susrete "uživo".

L.B./izvor: Bloomberg.com
foto: Shutterstock

Još vijesti