Mojfaks.hr u Vijesti

Zaštitne maske na iksicu: Tko će PLAĆATI MASKE ako najesen budu obavezne na predavanjima?

S povećanjem broja oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj mijenjaju se i epidemiološke mjere kako bi se što učinkovitije smanjilo njegovo dalje širenje.

17. kolovoza 2020 16:32
Zaštitne maske na iksicu: Tko će PLAĆATI MASKE ako najesen budu obavezne na predavanjima?

Zaštitne maske na iksicu: Tko će PLAĆATI MASKE ako najesen budu obavezne na predavanjima? Foto: MojFaks

Svaka mjera koju Stožer donosi stalno se preispituje, a kako Jutarnji list doznaje, ako Ustavni sud potvrdi legitimitet Stožera, uskoro bi uslijedile nove mjere. Tako bi najesen, između ostalog, maske postale obvezne u svim zatvorenim prostorima i na radnom mjestu, ako se radi u prostorima otvorenog tima (nema kancelarija).

Za tri tjedna djeca, učenici i studenti trebaju se vratiti u vrtiće, škole i na fakultete, a pod kojim epidemiološkim uvjetima još uvijek nije odlučeno. Ukoliko bi s uvođenjem novih mjera maske postale obvezne, postavlja se pitanje tko će snositi trošak plaćanja zaštitnih maski?

1300 kuna mjesečno za maske?


Tko će dnevno osiguravati najmanje četiri medicinske maske, osobito za djecu u rizičnoj skupini kojima bolnički pedijatri preporučuju da ne izlaze van bez njih i da izbjegavaju veća okupljanja, te za odgojitelje, učitelje i profesore iz rizičnih skupina kao i za svu djecu koja nošenjem zaštitnih maski, ne bilo kakvih, štite sebe i druge oko sebe?

...Nakon osječkog, koronavirus stigao i na ZAGREBAČKI FAKULTET! Studenti tvrde: \'Nisu brinuli za naše zdravlje, mjere se nisu provodile...\' ...


Smije li država teret smanjivanja rizika od zaraze, nošenja medicinskih maski za djecu i zaposlene prebaciti samo na roditelje, radnike i poslodavce u situaciji kad obična medicinska maska košta najmanje 3-4 kune, ovisno o nabavnoj cijeni dobavljača, dok su respiracijske maske za samozaštitu rizičnih skupina i zdravstvenih djelatnika i do 40 kuna po komadu? To znači da bi četveročlana obitelj sa zaposlenim roditeljima i s dvoje školske djece na obične medicinske maske potrošila najmanje 1300 kn mjesečno, piše Šibenski list.

U radnoj skupini za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine od 23 člana samo je dvoje liječnika, specijalistica školske medicine Ivana Pavić Šimetin i epidemiolog Bernard Kaić.

U razgovoru za naš portal prije nešto više od mjesec dana dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med. spec. školske medicine i zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, komentirala je objavljene Preporuke da se sve obaveze na fakultetu odrađuju online. Nakon što su mnogi fakulteti ipak odlučili ispite sprovesti uživo, studentska populacija našla se na udaru koronavirusa, a Šimetin je tada istakla da održavanje ispita nije visokorizična situacija, ako se svi pridržavaju propisanih mjera, među kojima je i nošenje maske.

...Studentica FER-a u strahu: \'Ovaj tjedan pišem ispit s više od 150 kolega, na uvide dolazi i do 400 studenata! Ne želim biti bolesna zbog 2 sata na faksu...\'...


"Ono što se svakako mora naglasiti jest da se studenti moraju ponašati odgovorno u ovoj situaciji. Nema razloga da ne nose maske i ne paze na higijenu ruku, održavaju razmak u komunikaciji i prilikom susreta", rekla je tada zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Pavić Šimetin.

U Hrvatskoj je 10 do 15% djece do 18 godina s kroničnim bolestima, a kako imamo 700 tisuća djece do 18 godina, to znači da imamo 70 do 100 tisuća djece s kroničnim bolestima.

Ustavnopravni stručnjak Mato Palić prokomentirao je pitanje može li država prebacivati teret za financiranje skupih maski na roditelje i radnike, jer u bitnom nema razlike između preporuke pedijatra specijalista djetetu za određeni lijek i HZJZ-a za medicinsku masku u školi.

...Načelnik karlovačkog Stožera poručuje: Mladi sve odmah stavljaju na društvene mreže, njima je ovo s koronom ZABAVA!...


"To bi doista mogao biti prekomjeran teret za roditelje jer, ako država ne može reći u doba pandemije da se maske ne nose, a ne može, osobito zbog rizičnih skupina, nema drugog načina nego ili intervenirati u cijenu maski, fiksirati je na nižu ili subvencionirati ih i osloboditi plaćanja PDV-a. Kod ograničavanja prava, što je i obveza da se maske nose, mora se voditi računa da to ne bude prekomjeran teret za građane i da se ide na ublažavanje toga ograničavanja, odnosno subvencioniranje osobito za rizične skupine", kaže Palić, a prenosi Šibenski.

Možda uz iksicu ove godine dobijemo i paket zaštitnih maski uračunat u cijenu.

A.Z.
izvor: Jutarnji list, Šibenski list
foto: Shutterstock By Tomas Vynikal

Još vijesti