Mojfaks.hr u Vijesti

Tek jedna četvrtina maturanata položila Fiziku na jesenskom roku - rezultati ponovno loši

Nakon 'fijaska' na ljetnim maturama, 7.415 hrvatskih maturanta imalo je priliku popraviti situaciju na jesenskom roku, čiji su rezultati bili objavljeni prošloga tjedna. Po omjeru broja pristupnika i broja nedovoljnih ocjena, najgore rezultate maturanti su ostvarili iz fizike.

23. rujna 2019 13:56
Tek jedna četvrtina maturanata položila Fiziku na jesenskom roku - rezultati ponovno loši

Tek jedna četvrtina maturanata položila Fiziku na jesenskom roku - rezultati ponovno loši Foto: MojFaks

Ni na 'popravnoj' maturi rezultati nisu bajni – od 10.372 prijava obveznih predmeta (Hrvatskog, Matematike i Engleskog jezika), na jesenskom roku bilo je 3.022 ocjena nedovoljan. Situacija s izbornim predmetima još je gora, gdje je gotovo tri od pet maturanata palo barem jedan izborni predmet.


Usporedimo li omjer broja ocjena nedovoljan s brojem pristupanja na izborne predmete, maturanti koji su pisali fiziku najgore su prošli, gdje je samo jedna četvrtina njih uspjela dobiti pozitivnu ocjenu. Ni informatika ni kemija nisu slavno prošli – 61 posto pristupnika palo je Informatiku, a gotovo svaki drugi Kemiju.


Situacija kod obaveznih predmeta nešto je bolja, pa je, očekivano, najviše ocjena nedovoljan bilo na višoj razini Matematike, i to 44 posto. Osim toga, Matematika ima i najmanji broj pristupnika koji su dobili ocjenu odličan – dva gimnazijalca. Najveće veselje je pak bilo na Engleskom jeziku B (niža razina), gdje je njih 100 od 484 dobilo najvišu ocjenu.


NCVVO nije popuštao na žalbama


Žalbi na rezultate bilo je ukupno 466, ali je NCVVO očito bio strog – samo malo više od jedne trećine pristupnika odobrena je žalba. Najviše ih je bilo na nižu razinu Hrvatskog jezika, i to njih 148. Njemački jezik na obje razine, kao i Politika i gospodarstvo imali su malen broj žalbi, ali su zato sve redom odbijene.


Podsjećamo, izlaznost na jesenske rokove ove godine bili su rekordni, zato što su rezultati na ljetnom roku pokazali kako je gotovo jedna četvrtina svih pristupnika pala barem jedan od obaveznih predmeta. Osim toga, Agencija za visoko obrazovanje prošloga je tjedna isto tako objavila broj upisanih mjesta na fakultetima, pa se ispostavilo da je na jesenskom roku ove godine ostalo čak 20 posto više slobodnih mjesta.


P.H.

Foto: Screenshot Youtube videa Jutarnjeg lista

Još vijesti