Mojfaks.hr u Vijesti

Dobre vijesti za studente: neoporezivi limit raste s 15 na 60 tisuća kuna

Studenti su bili jako nezadovoljni čim je izašao izmijenjeni Pravilnik o porezu na dohodak koji predviđa oporezivanje zarade koju studenti na godišnjoj razini uprihoduju, a koja je veća od 15 tisuća kuna, a prema riječima ministra Marića, došlo je do greške u komunikaciji.

13. Siječnja 2017 17:06
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sada iz Ministarstva financija stiže pojašnjenje u vezi oporezivanja studentske zarade, a ministar je nakon sastanka sa studentima rekao da će im godišnje biti neoporezivo 60 000 kuna i to bez obzira na mjesečnu zaradu.

Osnovni zaključak je da smo dogovorili neoporezivi iznos od 60.600 kuna na godišnjoj razini, a ne kao što je najprije po Pravilniku trebalo biti 5.050 kuna mjesečno. Uzeli smo u obzir da kod učenika i studenata postoji isprekidan rad i da je teško gledati zaradu na mjesečnoj razini. - rekao je Marić

"Tako praktički rješavamo tu problematiku. Naš originalni plan j.e bio da pravilnik donesemo u roku 90 dana, no sada ćemo ubrzati to i donijeti pravilnik do kraja siječnja. Također, dogovorili smo se da ćemo na razini Vlade oformiti jedno radno tijelo koje će brinuti od toj tematici. Ova problematika nije bila adekvatno rješavana i novim radnim tijelom to želimo pospješiti. Nadam se da će to to rezultirati zakonskim rješenjem koje će regulirati cijelo područje povremenog rada studenata", rekao je Marić za N1.

Marić kaže kako je došlo do pogreške u komunikaciji između Ministarstva financija, studenata i javnosti.

"Više je došlo do pogreške u komunikaciji. Zakon je stupio na snagu 1. siječnja, a morao je odmah biti donesen i pravilnik jer su njime propisane nužne odredbe kako bi zakon mogao postati operabilan", kazao je Marić za N1.

Nakon ove ministrove objave vidjet ćemo što kažu studenti i jesu li zadovoljni.

Ivana Petrić
foto: Facebook@Vlada Republike Hrvatske

Još vijesti