Mojfaks.hr u Vijesti

Mladi bježe u inozemstvo: nakon 'normalnih' zemalja Hrvatska je manje privlačna

Posljednjih godina sve je veći broj onih koji se posao odlučuju potražiti u inozemstvu. Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju broj onih koji se odvažuju na takav pothvat, posebice mladih i visokoobrazovanih, dodatno je povećan. Tako je u prošloj godini zabilježeno najveće iseljavanje Hrvata otkako je samostalne i nezavisne Republike Hrvatske. Toliko ih, prema službenim brojkama, iz Hrvatske nije bježalo ni u ratnim godinama.

25. srpnja 2014 13:29
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Mnogi mladi hrvatski stručnjaci proteklih su godina pronašli dobro plaćene poslove u nekima od najvećih i najuspješnijih međunarodnih kompanija. Iako život u inozemstvu nije samo med i mlijeko, svi redom ističu kako im se pruža puno više mogućnosti nego u Hrvatskoj, kako se njihov rad cijeni, kako imaju mnogo prilika za napredovanje i kako su, što je najvažnije, zadovoljni i svojim poslom i životom daleko od hrvatske svakodnevice i problema.

Zagrebački računalni inženjer Davor već nekoliko godina radi u SAD-u, a za sebe navodi kako nije tipični emigrant, jer nije bio primoran u potrazi za poslom napustiti Hrvatsku, već je želio steći nova iskustva: „Otišao sam iz Hrvatske jer sam želio živjeti u stranoj zemlji neko vrijeme. Zaključio sam da je to iskustvo koje nisam imao prilike dobiti tijekom studija i da bih to želio iskusiti. Posao sam našao prilično brzo. Pomoglo je to što sam programer i što sam imao već par godina iskustva u Hrvatskoj.

28-godišnja Maja živi u Dublinu u Irskoj. "Fale mi neki određeni aspekti života, ali Hrvatska kao zemlja u kojoj bih morala ponovno živjeti - nimalo. Kad platim stan i režije ostane mi puno više na kraju mjeseca nego u Hrvatskoj. Mogu si priuštiti puno više nego doma - putovanja, izlasci, kupovina", navodi Maja koja na pitanje nedostaje li joj Hrvatska i planira li se vratiti odgovara: "Zasad ne. Naravno da mi fale neki određeni aspekti života, ali Hrvatska kao takva nimalo i kao zemlja u kojoj bih morala ponovno živjeti - ne."

28-godišnja Maja iz Dubaija je poručila: „Glavni razlog odlaska iz Hrvatske bio je posao, dakako. Nakon što sam u Hrvatskoj završila fakultet godinama nisam mogla naći posao, osim par zamjena što sam radila ništa konkretnije se nije nalazilo. Osim toga, oduvijek sam željela puno putovati, što si naravno nisam mogla priuštiti dok sam živjela ovdje. Posao u inozemstvu sam našla sasvim slučajno, preko oglasa na internetu. Prijatelji i poznanici su mi često pričali o sličnim poslovima i osobama koje su ostvarile karijeru u sličnim kompanijama pa sam se prijavila i otišla na intervju i testiranje. U svega manje od 2 mjeseca sam otišla raditi van. Moj sadašnji posao je definitivno bolja prilika od sveg što se nudi u Hrvatskoj.

30-godišnja Nikolina iz Irske poručuje: „Kad osjetite život u normalnoj zemlji, teško se vratiti u Hrvatsku. Iz Hrvatske sam otišla zbog  bolje kvalitete života. Imala sam posao i redovnu plaću, ali činjenica je da sam s njom mogla samo preživljavati. O planiranju neke budućnosti mogla sam samo sanjati. Imam 30 godina, dečka, obrazovana sam i volim raditi. Želim jednog dana imati obitelj. Jednostavno sam otišla tamo gdje znam da će me za moj rad platiti bolje.

Marko Zirdum iz Dubaija: „Hrvatska svakidašnjica me ubila u pojam. Prekrasna zemlja se gasi i vene, a jato strvinara se tuče oko preostalih komadića mesa koji su ostali oko kostiju.

Kompletan članak i istraživanje možete pročitati ovdje.

L.B./izvor: Index
foto: sxc.hu

Još vijesti