Mojfaks.hr u Vijesti

Mladi će od ljeta potpuno besplatno putovati vlakom po Europi – evo kako se prijaviti

Iz Europske unije stižu odlične vijesti. Naime, upravo će se novcem iz EU financirati besplatno putovanje vlakom za sve mlade od 18 godina iz zemalja Europske unije koji će moći putovati željeznicom u čak 30 zemalja.

14. ožujka 2018 14:58
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sjajne vijesti stižu iz Europske unije. Naime, Europska komisija odobrila je 12 milijuna eura vrijedan projekt financiranja željezničkih karti za 18-godišnje građane zemalja članica, prenosi Citylab. Riječ je o InterRail karti koja vrijedi čak mjesec dana i kojom ćete već ovog ljeta moći potpuno besplatno proputovati svih 30 europskih država, piše Tportal.


Izvor: Pixabay

Da bi stvar bila još bolja, kartu koja inače vrijedi i do 510 eura (3800 kuna) neće dobiti samo nekolicina privilegiranih – plan je financirati karte za čak 20 do 30 tisuća mladih ljudi, a ta bi se brojka u narednih nekoliko godina mogla i povećavati, prenosi Tportal.

...Tračnicama po Europi: Sve što trebate znati o InterRail karti za najpovoljnije putovanje vlakom...


A za one koji su se zapitali zašto bi Europskoj uniji uopće bilo u interesu financirati zabavu adolescenata, Europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mladež i sport Tibor Navracsics u priopćenju za medije objašnjava: "Obrazovanje nije samo ono što naučimo u učionici, već i ono što otkrivamo o kulturi i tradiciji naših europskih prijatelja."

...Napokon odličan prijedlog političara: Mladi bi trebali besplatno putovati Europom...


Tradicija putovanja mladih Europljana diljem kontinenta započela je još u 18. stoljeću, da bi svoj vrhunac doživjela 70-ih, kada je cijena mjesečne InterRail karte iznosila svega 27 funti (oko 230 kuna). Ovim bi se hvalevrijednim potezom Europske unije moglo ponovno oživjeti, ako ne i nadmašiti, zlatno doba InterRaila.


Izvor: Pixabay

Detaljna procedura prijave za dobivanje financirane InterRail željezničke karte i kriteriji koje će biti potrebno ispuniti bit će objavljeni na službenim stranicama Europske unije u idućih nekoliko tjedana.
 
Ivana Petrić
izvor: Tportal
foto: Pixabay

Još vijesti