Mojfaks.hr u Vijesti

Modafinil: 'tableta za bolje učenje' uopće ne djeluje?

Ako ste mislili da ćete se izvući gutanjem neke tabletice i tako proći rokove, prevarili ste se. Znanstvenici su pokazali da većina ovakvih proizvoda – uopće ne djeluje.

13. studenog 2014 14:23
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Novo istraživanje tiče se lijeka Modafilina – popularnog u Velikoj Britaniji među studentima koji tvrde da im pomaže zadržati koncentraciju i uspješnije savladati gradivo za ispite.

Iako je prvotno zamišljen kao lijek protiv narkolepsije, a uzimali su ga i američki vojni piloti kako bi ostali budni tijekom letova, danas je popularan među studentima Velike Britanije. Petina studenata ove zemlje priznaje da ga uzima svakodnevno, 26% dodiplomaca probalo ga je, a najviše ga koriste studenti sa Sveučilišta Oxford.

Što se studijskih grupa tiče, prednjače studenti arhitekture (23% njih je probalo Modafilin), a iza njih su matematičari i pravnici.

No, iako se studentima sviđa i garantiraju njegovo pozitivno djelovanje na koncentraciju i budnost, novo istraživanje znanstvenika pokazalo je potpuno drugačiju sliku – zapravo može naštetiti koncentraciji i završnoj ocjeni prilikom ispitivanja jer usporava reakcije.

Dr. Ahmed Dahir Mohamed sa Sveučilišta Nottingham izjavio je: “Ispitivali smo način na koji lijek djeluje kad osoba mora pružiti brz i točan odgovor u nekom određenom vremenu. Rezultati su potpuno suprotni od očekivanih!

Kad je potrebno reagirati odmah, pokazalo se da lijek zapravo povećava vrijeme odgovora, a ne poboljšava kognitivne sposobnosti. Zbog toga su zaključili da ne pomaže zdravim osobama nego im čak može i naštetiti.

Čarobna pilula ipak ne djeluje. Grijanje stolice i dalje je jedini način za položiti ispite.

izvor: The Tab

Još vijesti