Mojfaks.hr u Vijesti

Moguće poskupljenje smještaja u studentskim domovima i prehrane u menzama?

Zbog gubitaka i nesrazmjera cijena najavljena su moguća poskupljenja smještaja u studentskim domovima i prehrane u menzama...

10. srpnja 2009 15:08
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sveučilište u Zagrebu suočeno je s teškom situacijom i gubitcima, a kao jedan od glavnih razloga navodi se nesrazmjer stvarnih i procijenjenih cijena smještaja u studentskim domovima i prehrane u menzama.


Kao moguće rješenje navodi se moguće poskupljenje smještaja u studentskim domovima i naravno hrane u menzama.


Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš na konferenciji za novinare izjavio je kako je prerano govoriti hoće li se promjene dogoditi već od ove jeseni. Kao primjer navedena je stvarna cijena smještaja u domovima koja je viša od 500 kn. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa daje 105 kuna po studentu, studenti plaćaju nešto više od 100 kuna, a ostatak pokriva Studentski centar.


Spomenut je i problem nedostatka smještajnih kapaciteta. Primjerice, u Zagrebu je studentima na raspolaganju oko 7.000 mjesta u domovima, a na natječaj ih se prijavi više od 12.000.


Ukoliko se navedena poskupljenja zaista dogode, bit će to dodatni udarac za ionako skroman studentski standard u Hrvatskoj, a studenti u tom slučaju sigurno neće sjediti prekriženih ruku.


I za kraj jedna pozitivna vijest - u tijeku su pregovori koji bi, u slučaju pozitivnog ishoda, dozvolili studentima još jednu godinu boravka u domu Ivan Meštrović u Zagrebu, koji se prema ranijem dogovoru trebao vratiti HAZU.

Još vijesti