Mojfaks.hr u Vijesti

Muče se i na fakultetima i na visokim školama: Trećina studenata jedva plaća troškove smještaja i prehrane

Čak i ako imate tu sreću pa studirate na teret Ministarstva, svi znamo da studiranje nije besplatno: troškovi materijala potrebnih za studiranje, obroci, smještaj, prijevoz, telefon, Internet, izlasci, hobiji...troškovi se samo gomilaju.

20. travnja 2018 14:08
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

No, ako ste mislili da je kod nas situacija neizdrživa, dovoljno je zaviriti u podatke iz jedne od najpopularnijih, ali i najskupljih zemalja za studiranje – SAD-a – da se uvjerimo da uvijek ima i onih kojima je teže. Istraživanje Sveučilišta Temple i HOPE laboratorija iz Wisconsina prvo je detaljno istraživanje koje pruža konkretne podatke o tome koliko su studenti u toj zemlji opterećeni troškovima prehrane, smještaja, ali i negativnim trendom beskućništva među studentima.

...Može li se živjeti samo od stipendije? Student probao preživjeti sa šest kuna dnevno – evo kako se proveo...


Izvještaj se temelji na podacima sakupljenima od strane 43 tisuće studenata ispitanika koji studiraju na 66 visokoobrazovnih institucija, uključujući 31 visoku školu te 35 fakulteta koji nude četverogodišnje studijske programe. Autori studije tvrde da se radi o "najvećoj nacionalnoj procjeni osnovnih potreba među studentima".

Analiza podataka pokazala je da se čak 36% studenata na četverogodišnjim fakultetima u posljednjih mjesec dana od ispitivanja suočilo s nesigurnošću što se hrane tiče čemu se pridružuje dodatnih 36% koji su se u proteklih godinu dana zapitali hoće li imati smještaj i "krov nad glavnom" ili ne. 9% studenata izjavilo je da su protekle godine bili beskućnici.

...Upute studenta za preživljavanje bez love: Ako vam je svaki dan frižider pun – ovo nije tekst za vas...


Podaci su još gori kad se uzmu u obzir studenti visokih škola: čak 42% ispitanika požalilo se da si s teškom mukom osiguravaju adekvatne obroke, a 9% tih studenata priznalo je da je u zadnjih mjesec dana gladovalo najmanje jedan dan jer jednostavno nisu imali dovoljno novca za hranu. 46% studenata visokih škola izjavilo je da se bore kako bi platili smještaj i režije.

Voditeljica istraživanja Sara Goldrick-Rab pojasnila je za NPR važnost tih podataka: "Ovi problemi negativno utječu na njihovu uspješnost na studiju. Pate im ocjene, rezultati na testovima niži su i sve u svemu imaju manje šanse za doći do diplome."

...Pripreme nisu svima jednako dostupne: Siromašniji studenti imaju manje šanse za upis fakulteta...


Ukratko, manjak hrane i resursa dodatno opterećuje studente kojima bi jedina briga trebala biti završavanje studija. Ako pak muku muče s plaćanjem smještaja, ova nesigurnost uzrokuje stres koji ih može spriječiti da uspiju kako na akademskom, tako i na društvenom planu. U nedostatku financija za plaćanje smještaja u domovima ili privatnome smještaju, studenti pribjegavaju životu u skloništima, "couch surfanju", spavanju kod prijatelja ili pak potucanju po kampusu, svaku noć tražeći neku novu lokaciju na kojoj mogu odmoriti, a da ih osiguranje ne primijeti.

Četvrtina do čak trećine studenata izjavila je da ponekad preskače obroke kako bi uštedjeli novac. Među onima koji su odgovorili da su u zadnjih mjesec dana iskusili kako je to biti beskućnik, 4% dvogodišnjih i 3% četverogodišnjih studenata odgovorilo je da znaju kako je to kad ne znaš gdje ćeš tu večer prespavati, barem i na jedan dan.

...Student beskućnik: bez krova na glavom studira na Hrvatskim studijima jer želi postati profesor...


Često se iskustva studenata koji su opterećeni ovim egzistencijalnim problemima preklapaju pa su ispitanici koji se bore s plaćanjem smještaja često isti oni koji ne znaju što će jesti ili su pak iskusili kako je to biti bez "krova nad glavom". Fascinantan je podatak i taj da je samo 41% studenata na visokim školama i 48% onih na četverogodišnjim studijima izjavilo da nikada nisu imali ovakvih poteškoća.

Cjeloviti izvještaj pronađite ovdje.

L.B./foto: Pixabay

Još vijesti