Mojfaks.hr u Vijesti

Na Faceboku nećete steći prijatelje

U Hrvatskoj vjerojatno tek u povojima, no s onu stranu bare razmahao se fenomen isključivo tekstualnih prijatelja. Ekipa s vašeg Fejsa koja vas na ulici neće ni pozdraviti...

3. svibnja 2010 20:59
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Mogu se chatat, razmjenjivat virtualnu tužnu stoku, komentirat si fotke, ali na cesti nema šanse da jedno drugom makar kimnu glavom. Charlotte Steinway, cura sa sveučilšta Tufts u blizini Bostona, prenerazila se kada je skužila da ekipa koju je upoznala dan prije na tulumu ili koja joj je uputila zahtjev za prijateljstvo prolazi poslije pored nje kao pored živog zida.

Najbolje od svega, čini da nitko to ne radi namjerno, u želji da nekoga posebno izignorira, već kao da se podrazumijeva da to što se dešava online nema nikakve veze sa trodimenzionalnim životom. A u tom čuvenom prostor-vremenu, o kojemu nešto izdaleka znamo, ekipa se radije bavi svojim gadgetima nego elementarnom komunikacijom s objektima u prostoru, pa tako i ljudskim bićima. Naša nesretna Charlotte navodi kako ljudi oko nje koristi iPode i iPhone na način koji bi trebao prije zanimati psihijatre nego telekomunikacijske kompanije – ukratko, da se ne bi morali upustiti u nemoguću misiju kontakta s okolinom ili kako bi izgledali super zaokupljeni.

Fauxting

Povezano s temom online frendičnjaka koji u stvarnom životu za vas ne daje ni pišljivog boba, je fenomen fauxtinga, tj. pretvaranja da šaljete nekom poruke. Ne bi li izgledali traženi ili možda u strahu od toga da vas druga strana ne izignorira, mnogi se laćaju svog mobitela i kao nešto odjednom pišu u trenutku kada nailazi poznato lice.

Erving Goffman, sociolog i predstavnik škole simboličke interakcije smatra kako je pravo i dužnost pri slučajno susretu obratiti se ljudima koje iz nekog razloga poznajemo. Makar to bila jedna riječ ili gesta. No da, Goffman je to pisao pretpotopne 1983., u vremenu kada mu još nitko nije mogao stisnuti \'like\' pod tekst. Je li moguće da su navodni alati za društveno umrežavanje postali samo još jedan psihološki zatvor u kojem hranimo svoju izolaciju?  Tim gori što pružaju iluziju komunikacije. 

Autor: Krešimir Dujmović

>> Postani fan portala MojFaks na Facebooku

Još vijesti