Mojfaks.hr u Vijesti

Na Filozofskom izvješena zastava duginih boja – obilježen dan borbe protiv homofobije!

U subotu je obilježen Internacionalni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, a obilježavanju se pridružio i Filozofski fakultet u Zagrebu.

19. svibnja 2014 15:50
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Članice udruge LGBTIQ inicijative AUT Filozofskog fakulteta organizirale su bojanje pješačkog prijelaza ispred zgrade koji je zasjao u duginim bojama, a natpisom \'FFZG protiv homofobije\' jasno su dali do znanja što ovaj fakultet misli o seksualnim manjinama.

\'To je velika stvar i potrebna akcija, jer svaki dan vidimo da LGBTIQ osobe još uvijek nisu ravnopravni građani/-ke ove zemlje: zbog seksualne orijentacije i rodnog identiteta svakodnevno nas napadaju, roditelji nas izbacuju iz domova i odriču nas se, naše veze i obitelji zakonski još uvijek nisu prepoznate i svaki dan riskiramo psihičko ili fizičko nasilje ako se autamo kao LGBTIQ osobe. AUT je stoga htio zastavom, natpisom i crtanjem duga ispred Filozofskog pokazati da se stvari mijenjaju i da je Filozofski siguran prostor za sve.\'



Ova incijativa nastala je iz potrebe da se u Hrvatskoj osnuje prva službena inicijativa koja bi se bavila pravima i vidljivošću LGBTIQ studenata/-ica i koja bi LGBTIQ teme uvela u akademski prostor, koji je još uvijek dosta tradicionalan.

To im je uvelike olakšao sam fakultet budući su dobili podršku kluba studenata, dekana i većine zaposlenika, a čak je i na službenim stranicama fakulteta objavljena podrška AUT-u u obilježavanju Međunarodnog dana protiv homo-, bi- i transfobije, čime su pokazali da rade u interesu svih studenata/-ica i da je Filozofski fakultet mjesto nulte tolerancije na neravnopravnost.



Iako su reakcije uglavnom pozitivne, povremeno se čuje i pokoji negativni komentar od studenata, ali i profesora. No u LGBTIQ inicijativi AUT tvrde da ih to ne obeshrabruje: \'To nam je izazov: educirati ljude da prijave takvo nasilje i da se zauzmu za sebe. Ipak smo na vlastitoj koži iskusili da nam vlastiti kolege/-ice potpisuju za referendum kojim bismo postali građani/-ke drugoga reda. Ali shvaćamo da je na Filozofskom situacija za LGBTIQ osobe najbolja i nadamo se da će se drugi fakulteti slično organizirati i iznutra napasti homofobiju na svojim fakultetima\' zaključuju u AUT-u.

Foto: Facebook LGBTIQ incijativa
I.N.


Još vijesti