Mojfaks.hr u Vijesti

Napokon počela gradnja doma u Zadru, ali zbog jedne stvari neki studenti možda neće spavati mirno

Prošloga je tjedna na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru položen kamen temeljac za izgradnju novoga studentskoga doma i restorana. Radovi su već u punom jeku, no zastali su na trenutak zbog otkrivanja arheoloških ostataka...

23. Siječnja 2020 12:07
Napokon počela gradnja doma u Zadru, ali zbog jedne stvari neki studenti možda neće spavati mirno

Napokon počela gradnja doma u Zadru, ali zbog jedne stvari neki studenti možda neće spavati mirno Foto: MojFaks

Na novootvorenom gradilištu novog studentskog doma u Zadru radi se punom parom, no uz radnike, puno posla imaju i zadarski arheolozi. Naime, prilikom arheološkoga nadzora pronađeni su ostaci antičke nekropole.

...Novi TOP studentski dom! Pogledajte kako će BRUTALNO izgledati zadarski ljepotan - gradi se iduće godine...


Kako Radio Zadar doznaje, radi se o grobovima iz ranog 1. stoljeća, njih dvadesetak, a otkriven je i dio rimske ceste


foto: Radio Zadar

Više detalja otkrila je voditeljica ovoga istraživanja na kojem su angažirani i studenti arheologije, doc. dr. sc. Vedrana Glavaš s Odjela za arheologiju zadarskoga Sveučilišta. Izgradnja studentskoga doma, kao što je poznato, odvija se na prostoru bivše vojarne Franka Lisice.


foto: Radio Zadar

Ovakvo nalazište je, kaže, očekivano, no ono što iznenađuje je što su neki grobovi pronađeni na dubini od tek 15 centimetara, ispod nekadašnje atletske staze.


foto: Radio Zadar

Arheologinja Glavaš napomenula je i da zbog ovih aktivnosti radovi na projektu izgradnje novog doma za studente neće biti usporeni.

Podsjetimo, u novoj zgradi studentske menze sa studentskim paviljonima u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru bit će smješteno ukupno 284 studentice i studenta. Zgrada će imati tri paviljona za smještaj s ukupno 129 soba: šest jednokrevetnih, 91 dvokrevetne i 32 trokrevetne sobe. Studentski restoran će imati 500 sjedećih mjesta, posluživat će 3800 obroka dnevno. Studenti će dobiti poseban prostor za učenje, dnevni boravak, praonicu, spremišta, čajne kuhinje, slastičarnicu i dr.

V.S./Radio Zadar
foto: arhiva/foto: sangrad-avp.com

Još vijesti