Mojfaks.hr u Vijesti

Na riječkom Sveučilištu 61 zaraženi student: Pozivaju kolege da volontiraju u COVID-19 call centru

Kao i u drugim zemljama Europe, u Hrvatskoj raste broj novooboljelih od koronavirusa.

29. listopada 2020 11:37
Na riječkom Sveučilištu 61 zaraženi student: Pozivaju kolege da volontiraju u COVID-19 call centru

Na riječkom Sveučilištu 61 zaraženi student: Pozivaju kolege da volontiraju u COVID-19 call centru Foto: MojFaks

Nove, strože mjere kojima se ograničavaju okupljanja i obavezuju građani na nošenje maski na snazi su tjedan dana, ali još uvijek podaci županija ukazuju na svakodnevni rast novih slučajeva zaraze. Tako je i u Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 150 novih slučajeva, a glavni epidemiolog Dobrica Rončević upozorava da se za 20 posto povećava broj novih covid slučajeva. 

...Novi detalji o nastavi na fakultetima! Stižu predavanja kakva još nismo vidjeli: Obavezne maske i mjerenje temperature...


Najviše novooboljelih među radnicima i studentima


Prema njemu, najviše je oboljelih je među radnom populacijom i studentima. "Ono što je za sada dobro to je da se u strukturi novooboljelih ne povećava broj djece i starijih osoba, a dominira radno aktivna populacija i studenti", kazao je Rončević na jučerašnjoj konferenciji na novinare i dodao kako je sada najvažnije osigurati učinkovito liječenje oboljelih te odgovorno primjenjivati opće preventivne mjere.

Broj zaraženih studenata u Rijeci


Sveučilište u Rijeci, jučer je izvijestilo Riportal o broju riječkih studenata i djelatnika pozitivnih na COVID-19. "Na dan 28. listopada 2020. godine 61 (0,4%) je zaraženi student i 9 (0,4%) zaraženih djelatnika", poručili su sa Sveučilišta u Rijeci i dodali kako su 103 (0,65%) studenta i 15 (0,8%) djelatnika u samoizolaciji.

Nastava se, ističu, na svim sastavnicama izvodi prema hibridnom modelu i niti jedna sastavnica još nije potpunosti prešla na C model. Također, niti jedna sastavnica Sveučilišta u Rijeci ne izvodi nastavu u potpunosti kontaktno na fakultetu.


...Hoćete li i vi najesen na \'hibridna\' predavanja? Jedno domaće sveučilište odlučilo kako će izgledati NOVO LICE nastave na fakultetima...


"Donesene su preporuke temeljem rasprave na sjednici Senata održanoj 20.10.2020. prema kojima je odlučeno da se može povećavati udio on-line nastave, ovisno o povećanju broja zaraženih studenta i djelatnika, kao i onih u samoizolaciji. Također, donesene su preporuke da stručna vijeća sastavnica mogu donijeti odluku o prelasku u potpunosti na online nastavu, ako se epidemiološka situacija dodatno pogorša, a sukladno konzultacijama s NZJZ PGŽ, UNIRI i MZO. Međutim, za sada još niti jedna sastavnica nije donijela niti predložila takvu odluku, iako se na svima budno prati situacija iz sata u sat. Na razini Sveučilišta pratimo razvoj događaja, ali odluka u prelasku cijelog Sveučilišta na nastavu on-line mora biti, sukladno razgovoru s ministrom, koordinirana s MZO", priopćili su sa Sveučilišta u Rijeci na temu planira li se potpuni prelazak na online nastavu.

Poziv za volontiranje


Zbog trenutne situacije u zdravstvu i  porasta broja zaraženih, Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci uputio je poziv studentima za volontiranje u COVID-19 Call Centru

...Ovaj zagrebački fakultet ne odustaje od KONTAKTNE nastave: \'Imamo oko 1% osoba oboljelih od koronavirusa, a 3,5% u samoizolaciji\'...


"Poštovane kolegice i kolege, ako želite dati svoj doprinos u borbi protiv COVID-19 pandemije, pozivamo vas da se ispunjavanjem obrasca prijavite za volontiranje u COVID-19 Call Centru, koji je inicijativa Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ, Sveučilišta u Rijeci, Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci te Studentskog zbora MedRi. Koncem tjedna kontaktirat će vas s NZZJZ PGŽ kako bi vas obavijestili o kratkoj online edukaciji vezanoj za sami Call Centar, koja će se odvijati tijekom vikenda. Rok za prijavu je petak, 30. listopada 2020., u 11:00", napisali su na službenoj stranici.

Zainteresirani studenti prijavnicu mogu pronaći ovdje, a prijavnica za zaposlenike UNIRI nalazi se ovdje.

A.Z.
izvor: Riportal
foto: Sveučilište u Rijeci @Facebook

Još vijesti