Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Najbolja hrana za učenje

MojFaks | Vijesti, 16.12.2010.Najbolja hrana za učenje

Možda se neće svi složiti sa francuskom uzrečicom da si ono što jedeš, ali vjerovatno ćemo svi više manje potvrdno kimnuti glavom na "kako jedeš, tako i učiš"...

Evo nekoliko namirnica za dizanje prosjeka:

Borovnice

Male plave loptice osim što često dolaze s paprenom cijenom, imaju dobru naviku štiti mozak od slobodnih radikala, a dokazano smanjuju rizik od dobivanja Alzheimerove ili Parkinsove bolesti. Ako možete nabaviti divlje borovnice, još bolje. Još će vam bolje osvježiti sivo staničje. Ne kupujte ih izvan sezone koja je u srpnju, osim ako nisu smrznute. Proces dubokog hlađenja čuva najbolje sastojke tog voća, dok one uzgojene pod staklenikom daleko zaostaju po nutritivnoj snazi.

Kava

U umjerenim količinama kava napumpava kratkoročnu memoriju, a uspot je pokazano i da usporava proces starenja. Ukratko, nakon šalice ili dvije, čeka vas bolja koncentracija i veća umješnost u rješavanju problema intelektualne naravi. Nakon pet šalica vas, naprotiv, čeka rješavanje problema neurotčke i toaletne prirode. Dakle, s kavom umjereno ako iz nje želte izvući najbolje.Losos ili skuša
Dvije ribe koje su najbogatije omega 3 kiselinama - tvari od koje mozak gradi svoje tkivo. Losos je k tome bogat nijacinom, odnosno vitaminom B koji usporava opadanje kognitivnih sposobnosti. Naravno i tu vrijedi ona da će vas učestalo mljackanje skuša ili lososa držati podalje Alzheimera. Barem u onom stupnju u kojem to ovisi o prehrani.

Salata s piletinom ili jajima
Prelivena s malo ulja i octa te obogaćena piletinom ili jajima, salata će vas očuvati svježima kroz dan. Na renomiranom faksu MIT svojedobno su složili nutricionistički eksperiment gdje su jednoj skupini studenata dali doručak s puno proteina, a drugoj s puno ugljikohidrata. Ekipi iz proteinske skupine nakon dva sata izmjereno je četiri puta manje triptofana u krvi. Triptofan je esencijalna aminokiselina koja je često zaslužna za umor nakon obroka.

Jogurt ili koštunjavo voće
Znanstvenici u Slovačkoj ispitivali su blagotvorne učinke lizina i aragnina, dvije aminokiseline koje opuštaju organizam i koje se nalaze u jogurtu odnosno koštunjavom voću, recimo orasima. Dvije skupine od kojih je jedna uzela placebo a druga kombinaciju navedenih supstancija trebale su nedugo poslije odžati govor pred publikom. Ljudi iz placebo grupe pokazivali su daleko veće znakove nervoze.


Čaj od mente
Ovo čudo pojačava koncentraciju i mentalnu efikasnost, ziher se zato i biljka zove menta. No, nemojte se obazirati na našu kvazi etimologiju, mnoge studije pokazuju svu korisnost mente. Recimo, dobrodošla je i vozačima jer ih čini opreznijima i smanjuje vozačku tenziju.

 Blitva i špinat
Bogata B vitaminima dobropoznata zelenjava će potaknuti proizvodnju serotonina i dopamina, hormona koji proizvode osjećaj sreće i zadovoljstva. Manjak B6 vitamina tako uzrokuje nervozu, iritiranost i depresiju, stanja u kojima ne znate zbrojiti dva i dva, a kamoli skužiti Riemannovu zeta funkciju. Sljedeći puta kada zapnete na poglavlju nekog zahtjevnog kolegija sjetite se da odgovor vene u obližnjem samoposluživanju.

Sjemenke lana
Pravo otkriće nutricionista i totalni hit na policama sa zdravom hranom u posljednjih nekoliko godina sjemenke lana najbolji prirodni izvor alfa-linoleonske kiseline. E sad, što ti to dođe? Radi se o tipu omega-3 masne kiseline koju obožava misaoni aparat vašeg mozga poznatiji kao korteks. U istom se predjelu obrađuju i senzorne informacije, uključujući i osjećaj užitka. Dovoljno je jednom dnevno jušnu žlicu sjemenki lana posipati po salati, umiješati u jogurt ili već pojesti kako znate i umijete.


photoxpress.com

Krešimir Dujmović


hranaučenjekoncentracijaprehranastudentiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se