Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Najteža pitanja na razgovoru za posao – evo što trebate odgovoriti!

MojFaks | Vijesti, 05.03.2015.Najteža pitanja na razgovoru za posao – evo što trebate odgovoriti!

Intervju za posao stresna je situacija čak i za najhrabrije, a činjenica da neki poslodavci vole postaviti 'zafrknuta' pitanja ne olakšava situaciju.

Na neka se pitanja ne možete pripremiti, ali dobro je znati što možete očekivati. Odgovore nije dobro učiti napamet, no promisliti u kojem smjeru bi odgovor mogao ići nije na odmet.

Evo kako biste trebali odgovoriti na neka od najtežih pitanja na razgovorima za posao:

#'Koja je vaša najveća mana?'

Ovo pitanje ponijelo je titulu najtežeg u posljednjem istraživanju koje je provelo Association of Accounting Technicians (AAT) ,a s obzirom na to da nema dobrog odgovora, nije ni čudno. Odgovori poput 'perfekcionist sam' ili 'preambiciozan sam' su potpuni klišej i ne sviđaju se poslodavcima. Radije odaberite neku manu dodajući da ste je svjesni te da nastojite riješiti taj 'problem' (slobodno navedite na koje načine).

#'Gdje se vidite za pet godina?'


Ovim pitanjem testira se vaša ambicija. Nemojte odgovoriti da se vidite na pozornici Broadwaya ili u stolici potencijalnog poslodavca. Ako se primjerice prijavljujete za posao u marketingu, možete reći da se vidite u ulozi voditelja cijelog odjela jer imate veliku želju, ali i sposobnosti kada je taj posao u pitanju.

#'Opišite se u tri riječi'


Iako ovo nije pitanje, pred vas se stavlja zahtjevan zadatak. Izaberite pozitivne pojmove i nemojte se opterećivati 'savršenim' odgovorom jer ga u ovom slučaju nema. Izbjegavajte pojmove kao što su 'velikodušan', 'neustrašiv' ili 'prilagodljiv', a koristite primjerice 'precizan', 'iskren', 'odgovoran'.

#'Koje je vaše najveće dostignuće?'

Ovo pitanje može biti nezgodno ako ste tek diplomirali i iza sebe nemate ozbiljnijih poslovnih iskustava. Slobodno izdvojite nešto iz svog dosadašnjeg života na što ste ponosni; može biti sportski uspjeh, nešto iz vašeg obrazovanje ili dodatna aktivnost kao što je volontiranje.

#'Kako ste reagirali kada je vaš šef/profesor bio nepravedan prema vama?'


Vaš odgovor ne smije se pretvoriti u tračeraj kakvom biste se možda prepustili da ste s najboljom prijateljicom na kavi. Najbolje je ne prepričavati konkretne situacije nego navesti koje vam se osobine prijašnjeg poslodavca nisu sviđale i zašto zadržavajući dostojanstven stav.

Foto: Shutterstock
I.N.


RazgovorIntervjuPosaoPitanjaOdgovoriKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se