Mojfaks.hr u Vijesti

Napuhavanje ocjena – kuda to vodi?

Više nije dovoljno imati prosjek 5.0, sudeći prema srednjoškolcima bez 5.1 ne možete upisati ni tečaj za strojotokara, ali ni na faksevima nije bolje...

9. srpnja 2010 13:57
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ono što ovih dana pišu američki i engleski mediji, mi već znamo odavno. Studenti danas, u usporedbi s onima prije 20 godina, daleko manje uče i imaju daleko bolje ocjene. Nekada je četvorka na faksu bio znak da ste totalni genijalac, danas četvorka ima potpuno istu težnu samo suprotnog smjera, da se izrazimo vektorski. Samo jedna u indeksu i ispadate totalni propalitet.

Pretjerujemo, alli manje nego bismo željeli. S obzirom na standardizirane prijamne ispite, budućim studentima više ne pada na pamet učiti gradivo od A do Ž, već uz pomoć specijaliziranih tečajeva i ispita s prošlih godina fah idiotski nabubaju gradivo koje će se najvjerojatnije pojaviti. Gledano iz njihove pozicije, radi se o efikasno utrošenom vremenu, jerbo na klasifikacijskom nije poanta pokazati koliko netko zna već je poanta dobiti što je više bodova. No upravo je to i glavni minus iz institucionalne perspektive. Postalo je apsolutno nemoguće razaznati talentirane od onih manje talentiranih.

Otprilike su do istog zaključka došli autori izvještaja o studentskim ocjenama u ACS International Schools. Samo je prošle godine 25 posto polaznika položilo prijamne ispite s najvišom ocjenom na 60 fakulteta koliko ih je uzeto u obzir u istraživanju.

Nerealne ocjene...

Problem s nerealnim ocjenama koje reflektiraju nečiju snalažljivost daleko više nego količinu znanja koje mu okupira sivo staničje je višestruk. Možda vam budući poslodavac neće s povećalom gledati indeks, ali će to definitivno činiti djelitelji stipendija, postdiplomskih programa ili, recimo, komisije za dodjelu studentskog smještaja. Na FER-u prolaziti s 3.5 je vjerojatno ekvivalentno s prosjekom 6.0 na Ekonomiji smjer hotelijerstvo, ali koga to briga jednom kada predate papire i počne odvagivanje brojeva.

Da su se ljudi evolucijski toliko opametili u zadnje dvije tri dekade nekako ne drži vodu i čini se da bi nas u skoroj budućnosti mogao dočekati totalni kolaps virtualno napuhanog sustava ocjenjivanja. Baš kao što se dogodilo i sa svjetskim tržištem financija prošle godine.

Krešimir Dujmović

Pročitajte još...
Student servis? – Evo što bi trebao biti!
Kineski studenti mešetare na burzi, a što ti radiš?
Faks radi svoju iPhone aplikaciju
Najprofitabilniji studentski smjerovi

Još vijesti