Mojfaks.hr u Vijesti

Nauči ih primjenjivati - savjeti za brzo čitanje!

Ne, ne treba vam tečaj brzog čitanja. Dovoljni su ovi savjeti za brže memoriranje i razumijevanje pročitanoga.

18. ožujka 2015 15:06
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Čitanje je jedna od najvažnijih aktivnosti jer se čitanjem informirate, učite, spoznajete ideje i zabavljate se. Ubrzani ritam života i neorganizacija dovodi do toga da u što kraćem roku morate naučiti i pročitati gradivo. Često dobijete mnoštvo knjiga kako bi pripremili seminarski rad ili napisali esej, iako zaista nemate vremena pročitati sve što se nalazi na popisu literature.

Međutim, možda ipak nije nužno temeljito pročitati stranice preporučenih knjiga. Umjesto toga, brzo čitanje može puno pomoći i olakšati vam posao. Bitno je obratiti pozornost na ono što se zaista želi dobiti od materijala koji se čita, ono što djeluje bitno, ključne pojmove i ideje, koji se sigurno nalaze u uvodu i zaključku te shvatiti cjelokupnu sliku, odnosno ideju, onoga što se tekstom želi prenijeti.


Subvokalizacija
Čest problem čitanja je takozvana subvokalizacija. To je kada ustima oblikujete riječi koje čitate, a stekli ste ju kao dijete. Ona vas sprječava u brzom čitanju i vraća na tekst.
Prema Forbesu, čovjek pročita 300 riječi u minuti. Prosječna brzina čitanja bi trebala biti ista kao i prosječna brzina govorenja.
Iako subvokalizaciju ne možete potpuno otkloniti, barem ju možete smanjiti i kontrolirati. Ako imate problema s čitanjem u sebi, slušajte instrumentalnu glazbu.

Komadanje riječi
Komadanje riječi ograničava čitanje u sebi. To je čitanje više riječi odjednom i ključ za brzo čitanje. Nemojte se fokusirati na svaku riječ već ih grupirajte zajedno. Vježbajte čitati tri riječi jednim treptajem i tako do kraja stranice te izračunajte koliko ste brzo pročitali tekst.
Ako vam je teško duže vremena održati koncentraciju dok pokušavate brzo čitati, u početku brzo čitanje vježbate 5 do 10 minuta, a potom postepeno produljujte vrijeme.

Ponovno čitanje riječi na stranici

Prije nego pređemo na vidno polje, provjerite jeste li se riješili navike čitanja u sebi i ponovno čitanje riječi. Najjednostavniji način za rješavanje ove navike je korištenje prsta. Kako čitate tekst tako prstom pratite ono što čitate. Prst ne smijete zaustavljati ili ga vraćati već ga povlačiti do kraja teksta. Tako uvježbavate ispravnu kretnju očiju, a da istodobno ne morate brinuti o razumijevanju teksta.

Vidno polje
Umjesto komadanja riječi, pokušajte čitati jedan redak u isto vrijeme. To uključuje gledanje u sredinu rečenice, a perifernim vidnim poljem čitate ostatak rečenice. Pročitajte tako jednu stranicu i vidjet ćete da ste u rekordnom vremenu pročitali tekst i razumjeli ono što ste pročitali.

Štoperica
Vrijeme je da testirate naučeno. Postavite štopericu na jednu minutu i računajte koliko ste teksta pročitali. Vježbajte ovako čitati nekoliko puta jer ćete tako ubrzati svoje čitanje i postati sve bolji.

Čitajte više
Ne kaže se uzalud: \'Vježbom do savršenstva!\' Što čovjek više čita, bolje usavršava brzinu čitanja, a što brže čita, to je njegova koncentracija veća.

Širi vokabular
Čitate knjigu i onda naletite na riječ koju ne razumijete. Je li ju preskačete ili pokušavate dokučiti značenje iz konteksta? Ili prestajete čitati i guglate značenje? Koju god akciju ovdje primjenjujete, gubite puno na vremenu. Poradite na širenju vokabulara i zapisujte riječi čije značenje ne razumijete. Čim proširite vokabular, brže ćete čitati.

Kratki pregled
Ako do sutra imate poduži tekst za čitanje, sjednite i duboko udahnite. Prvo prelistajte tekst, pogledajte podnaslove, ključne riječi i boldana slova. Zatim pročitajte prve ulomke glavnih poglavlja pa zadnje ulomke i onda sredinu. Povežite u glavi ono što ste pročitali, a na ostatku teksta primijenite tehnike brzog čitanja.

Tehnikom brzog čitanja
- otklanjate naviku čitanja u sebi i vraćanja na tekst
- širite vidno polje
- povećavate brzinu i ispravno kretanje oka pri čitanju
- smanjujete dugoročnije zadržavanje na jednoj točki u tekstu


I.Č.
foto: Shutterstock

Još vijesti