Mojfaks.hr u Vijesti

Naučite strani jezik za samo 3 mjeseca! Pogledajte video!

Naslov govori sve! Benny vjeruje kako uz pravi pristup i dovoljno vježbe svatko može naučiti strani jezik u tri mjeseca. Čini se da je Benny vrlo doslovno shvatio onu “koliko jezika znaš, toliko vrijediš”.

17. ožujka 2014 13:11
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Benny Lewis govori šest jezika i autor je knjige “Fluent in 3 Months: How Anyone at Any Age Can Learn to Speak Any Language from Anywhere in the World", piše Business Insider. A kad vam Business Insider nešto prenese onda se zbilja toga i uhvatite!

Kako bi vam na tržištu rada porasla vrijednost i konkurentnost, učite jezike pomoću sljedećih trikova:

1. Govorite naglas stranim jezikom od prvog dana
Svi znamo da nam je velika drama lomiti jezik na švedskoj početnici ili kineskim danim u tjednu. No, ne trebate se bojati da ćete nešto pogrešno izgovoriti ili da ćete loše zvučati pa će vam se svi smijati. Iako je to najvjerojatnije točno, najvažnije je da odmah počnete govoriti naglas.

2. Prvo naučite praktične fraze
Prvo naučite jednostavne fraze s kojima ćete moći komunicirati o osnovnim potrebama. “WC gdje” možda ne zvuči elokventno, ali je razumljivo i kasnije će vam pomoći će vam u svladavanju pravilnih rečenica.

3. Zaboravite učenje točne gramatike
Ovaj savjet vezan je uz prethodni. U početku nije bitno da pravilno koristite gramatiku stranog jezika jer će ta pravila kasnije biti usvojena. (Ne vrijedi za hrvatski jezik!)

4. Vježbajte jezik s izvornim govornikom preko Skypea
Lewis tvrdi kako su internet i  Skype jedan od najboljih alata za učenje. Korištenjem ovih besplatnih usluga izvorni govornik engleskog jezika iz SAD-a može razgovarati izvornim govornikom bilo kojeg stranog jezika na svijetu.

5. Slušajte lokalne radio stanice
U potpunosti uronite su strani jezik slušajući lokalne radijske postaje koje ga koriste u svom programu. Lewis za to preporučuje “TuneIn”, online bazu radijskih postaja diljem svijeta.

6. Vježbajte jednominutni uvod o sebi
Uz pomoć izvornog govornika napišite i naučite jednominutni uvod o sebi. Ovo je brzi način učenja jednostavnog vokabulara i fraza.

7. Izbjegavajte generičke tečajeve
S obzirom da je u početnoj fazi učenja najbitniji personalizirani feedback, Lewis ne preporučuje upisivanje generičkih tečajeva stranih jezika koji previše generaliziraju i ne pomažu početniku. Umjesto toga na internetu možete potražiti besplatne alate za učenje kao što su “Duolingo” i “italiki”.

8. Spremno odvojite puno vremena za vježbanje
Ljudi koji su voljni učiti jezik svakodnevno u nekoliko mjeseci mogu dosegnuti zavidnu razinu znanja.

9. Ne težite savršenstvu
Početnici često naiđu na probleme jer odmah žele dosegnuti fazu savršenog znanja i razočaraju se kad u tome ne uspiju. Ne pokušavajte biti savršeni i neka vam pogreške ne predstavljaju neugodu.

Za početak pogledajte video, a onda proparlajte koji već jezik želite!



L.B.

Još vijesti