Mojfaks.hr u Vijesti

Pazite na diplomu! Evo zašto ne trebate objavljivati 'selfije' s promocije – čak i ako to jako želite

Teško je zamisliti da se u današnje vrijeme neki diplomant za vrijeme promocije ne fotka s diplomom, togom i kapicom pa to ne objavi na društvenim mrežama. Budući da nam na društvenim mrežama nisu realno svi 'prijatelji', moguće je da selfiji s vidljivim diplomama namame ljude koji bi tu isto diplomu kasnije krivotvorili.

11. lipnja 2018 12:53
Pazite na diplomu! Evo zašto ne trebate objavljivati 'selfije' s promocije – čak i ako to jako želite

Pazite na diplomu! Evo zašto ne trebate objavljivati 'selfije' s promocije – čak i ako to jako želite Foto: MojFaks

Krivotvoritelji fakultetskih diploma postali su veliki problem u današnje vrijeme. Zbog toga su studenti s 20 fakulteta u Velikoj Britaniji upozoreni da svoje selfije s diplomama ne objavljuju online, osobito na društvenim mrežama jer bi se mogli naći na meti krivotvoritelja.

Izvor: Shutterstock

Jedan od spomenutih 20 fakulteta je i Imperial College u Londonu koji je studente informirao o opasnostima koje vrebaju ako fotografiju svoje diplome objave u online svijetu. Jayne Rowley, izvršna direktorica u Higher Education Degree Datacheck servisu, svojevrsnom službenom servisu koji se bavi provjerom i verifikacijom diploma, kaže da današnje generacije studenata najčešće imaju poriv da sva životna postignuća objave i podijele na internetu pa tako i fotografiju svoje diplome.

...Nikada nemojte objavljivati fotke svoje diplome – evo i zašto...


Upozorila je da se diplome sveučilišta Oxford i Cambridge uglavnom najčešće krivotvore zbog svog prestižnog statusa. No, krivotvore se često diplome i manje "atraktivnih" sveučilišta jer su njihove fotografije lako dostupne na internetu. Isto tako, upozorila je da se certifikati i diplome mogu kupiti na eBayu za 6,95 funti (što je malo više od 61 kune) s besplatnom dostavom. Skuplje diplome prodaju se uglavnom za 300 funti, što je iznos malo viši od 2651 kune.

Izvor: Shutterstock

Budući da je lako napraviti stranicu za prodaju diploma, iz ovog servisa apelirali su na fakultete da studente upozore da na društvenim mrežama i općenito internetu ne objavljuju svoje selfije s diplomom ili samu diplomu. Kažu da se "na prvu" može zamijetiti kada je diploma krivotvorena jer su engleski nazivi zamijenjeni američkima pa tako primjerice piše fall umjesto autumn, što je engleska termin za "jesen".

Nadamo se da će ovo biti upozorenje i za naše studente pa da malo pripaze u vezi fotografiranja i objavljivanja diplome na internetu.

Ivana Petrić
foto: Pixabay

Još vijesti