Mojfaks.hr u Vijesti

“Ne šefujem, ja sam šefica!” Kampanja za osnaživanje djevojaka na rukovodećim pozicijama

Istraživanje je pokazalo da su mnoge djevojke i mlade žene obeshrabrene u pokušajima preuzimanja vodećih pozicija, jer društvo na inicijative djevojčica reagira pogrešno.

11. ožujka 2014 13:53
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Beyoncé, Jane Lynch, Condoleezza Rice, Diane von Furstenberg, Jennifer Garner i mnoge druge “žene od značaja”, okupile su se kako bi promovirale kampanju “Ban Bossy” koja pokušava osvijestiti razlike u odgoju i školovanju žena i muškaraca koje se onda reflektiraju na postotak žena na rukovodećim položajima. 

Istraživanje je pokazalo da su mnoge djevojke i mlade žene obeshrabrene u pokušajima preuzimanja vodećih pozicija, jer društvo na inicijative djevojčica najčešće reagira pogrešno.


"Djevojke su manje zainteresirane za rukovodeće pozicije od muškarca" – ističe Beyonce i kao razlog navodi činjenicu kako su djevojke koje se ističu i slobodno izražavaju svoje stavove, često puta etiketirane kao “male šefice” (umanjenice za velike šefove valjda), dok se dečke za to isto etiketira kao “vođe”.


Kampanja nastoji osnažiti mlade djevojke tako da potaknu što veći broj ljudi koji će potpisati zabranjivanje riječi bossy, a koja se slobodno prevodi kao “šefovanje”.

"Moramo prepoznati sve načina na koje djevojke obeshrabrujemo još od djetinjstva i umjesto toga ih trebamo ohrabriti", naglasila je Sheryl Sandberg, jedna od rukovodećih u Facebooku i dodala da kada sljedeći puta budete željeli svojoj djevojčici reći da prestane šefovati, duboko udahnete i razmislite kakav će to utjecaj imati na njenu predodžbu o mjestu koje bi trebala zauzeti u društvu..

Ipak, najsnažnija poruka je stigla od Beyonce, majke dvogodišnje Blue Ivy koja je izjavila “Ja ne šefujem, ja sam šefica!” i s kojom bi se trebale poistovjetiti ambiciozne mlade djevojke.



L.B.

Još vijesti