Mojfaks.hr u Vijesti

Treća generacija studenata morat će u neki drugi grad: Popularni studij u Rijeci zatvorio svoja vrata

Studij 'Gluma i mediji' u Rijeci neće dočekati treća generacija preddiplomaca. Naime, Akademija primijenjih umjetnosti je zatvorila vrata ovom studiju jer kažu da su prostorni uvjeti, rađeni za likovno-vizualne umjetnosti, neadekvatni i neprimjereni za razvoj kazališne umjetnosti. Barem tako tvrdi dekanica Akademije Letricija Linardić.

12. srpnja 2017 13:42
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na prijedlog Akademije primijenjenih umjetnosti rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija donijela je odluku o neprovođenju upisa na prvu godinu preddiplomskog studija Gluma i mediji iako je natječajem za upis na prvu godinu studija bilo predviđeno da će Gluma i mediji ove godine imati upisnu kvotu od 14 mjesta. Razlog obustave upisa, kaže rektorica, jesu neadekvatni prostorni uvjeti u postojećoj zgradi Akademije primijenjenih umjetnosti koji su i do sada predstavljali problem, piše Novi list.


izvor: Wikipedia

"Dolaskom treće generacije studenata to postaje problem koji onemogućuje osiguranje kvalitetne izvedbe nastave. Iduću godinu, u kojoj će se nastava izvoditi za dvije generacije studenata, nastojat ćemo iskoristiti kako bismo iznašli prostorno rješenje koje je za studij Glume i medija osobito zahtjevno. Svi dionici, voditelji studija, Akademija primijenjenih umjetnosti i Sveučilište, uz značajnu potporu Grada i Županije na izvedbi ovog studija i pratećim kazališnim produkcijama, ulažu značajne napore da pronađu rješenje kako za samu izvedbu nastave tako i za moguće proširenje djelatnosti kroz osnivanje akademskog teatra. Naši nastavnici i studenti izvrsno surađuju i na produkcijama HNK-a Ivana pl. Zajca, pripremaju i izvode svoje produkcije u prostorima Filodrammatice i HKD-a, ali i drugdje. Međutim, tražimo sustavno i dugoročno rješenje jer prostor Akademije kao takav nije više primjeren izvedbi sada već razvijenog studija i pratećih produkcija koje imamo namjeru i dalje razvijati", pojasnila je rektorica za Novi list.

Nadaju se da će rješenje pronaći do sljedeće godine kada planiraju upisati novu generaciju brucoša


Činjenicu da su postojeći prostori Akademije nedostatni za veći broj studenata Glume i medija potvrđuje i dekanica izv. prof. art. Letricija Linardić koja ujedno napominje i da se radi ne samo o nedostatnim već i neadekvatnim prostorima.

"Prostori Akademije neadekvatni su za taj studij jer su rađeni za likovno-vizualne umjetnosti te su neprimjereni za razvoj kazališne umjetnosti. Riječ je o studiju koji je u sastav Akademije ušao prije godinu dana, a za njegovu izvedbu potreban je akustičan prostor s pozornicom. Takvi prostori u Rijeci postoje i u suradnji s Gradom Rijekom počeli smo raditi na tome da pronađemo rješenje za izvođenje studija. Trenutačno smo u postupku uspostavljanja suradnje s HNK-om Ivana pl. Zajca koji postaje naša stručna baza. Vjerujemo da ćemo tijekom predstojeće akademske godine pronaći rješenje te da ćemo iduće godine upisati generaciju brucoša na studij Gluma i mediji", kaže dekanica Linardić.


izvor: pressedan.unin.hr

Na pitanje zbog čega je odluka o obustavi upisa donesena tek sada, u tijeku upisnog postupka, dekanica pojašnjava kako se natječaj Sveučilišta planira i raspisuje puno ranije te da se u međuvremenu ispostavilo da Akademija doista nema kapacitete za upis još jedne generacije studenata Glume i medija.

Cijeli članak o ovoj temi možete pročitati na linku.

Ivana Petrić
izvor: Novi list
foto: skc.uniri.hr

Još vijesti