Mojfaks.hr u Vijesti

Neobično iskustvo: 'Moja mama studirala je u isto vrijeme kad i ja'

Svi mi s vremena na vrijeme slušamo priče iz prošlosti naših roditelja i njihovih studentskih dana, ali malo je onih koji se mogu 'pohvaliti' da su roditelji studirali paralelno s njima!

1. veljače 2016 15:43
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Zbog toga je jedna studentica za The Guardian napisala blog o tome kako je to kad tvoja mama studira u isto vrijeme kad i ti.

Venetia je još uvijek bila u srednjoj školi kad joj je njena majka priznala da planira upisati fakultet. Venetia je isprva bila jako vesela zbog ove mamine odluke, ali ubrzo je veselje zamijenila sumnja: nije li to zbilja čudno – da tvoja mama studira u isto vrijeme kad i ti?

Istina, njih dvije ipak nisu na istom studiju (Venetia studira kreativno pisanje na Sveučilištu Bath Spa, a njena majka psihologiju na Sveučilištu u South Walesu) stoga se njihova iskustva studiranja ne poklapaju u potpunosti, ali neke zajedničke točke ipak postoje.

"Isprva je bilo čudno", kaže Venetia. "Mama je pričala o svojim prijateljima s fakulteta koji su bili samo malo stariji od mene. Također sam dotad bila navikla da je mama uvijek kraj mene, a nakon upisivanja na fakultet imala je i druge obaveze pa se sve promijenilo."

Venetia i njena mama Claire naučile su poštivati međusobne potrebe što znači da si ponekad jednostavno daju prostora. "Lijepo je doći vikendom kući i ne brinuti o tome da moraš intenzivno provesti vrijeme s roditeljima", objašnjava Venetia. "Nekad zajedno učimo dok nadoknađujemo propušteno uz kekse i čaj."

Osim toga, njena je majka postala puno tolerantnija jer je i sama upoznala sve probleme studiranja, a njena motivacija za učenjem motivira i Venetiu. Za razliku od braće i sestara koji se često natječu kad studiraju paralelno, između Venetie i njene majke nema natjecanja – nijedna se ne razljuti kad onda druga dobije odličnu ocjenu nego se vesele jedna zbog druge.

"Upis na studij godinu dana prije Venetie pružio mi je uvid u sve probleme s kojima se studenti suočavaju", objašnjava mama Claire. "Iako cijenim različita životna i obrazovna iskustva, moj period studiranja pružio mi je jednu razinu znanja do koje se stiže samo kroz iskustvo studentskog života. Moje je iskustvo bilo svježe i aktualno kad je Venetia krenula na fakultet pa sam joj mogla dati korisne savjete i biti joj od pomoći."

Naravno da je početni period bio jako emocionalno zahtjevan, posebno za mamu. Njena kćer po prvi put u životu selila je u drugi grad, a uz taj stres, njena se majka morala boriti sa vlastitim rokovima za polaganje ispita i studiranjem.

Zamislite samo taj scenarij!

L.B./izvor: The Guardian
foto: Pixabay

Još vijesti