Mojfaks.hr u Vijesti

Pripreme nisu svima jednako dostupne: Siromašniji studenti imaju manje šanse za upis fakulteta

Priprema za prijemne ispite ima svoju cijenu, ukoliko maturanti smatraju da im je potrebna. Samim time, oni slabijeg socio-ekonomskog statusa nalaze se u nepovoljnijem položaju ukoliko bi im priprema za prijemne ispite pomogla, a ne mogu si je priuštiti.

19. prosinca 2017 11:59
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Istraživanje o tome imaju li siromašniji studenti jednaku prednost pri upisu fakulteta nasuprot bogatijih kolega pokazalo je da siromašni imaju manje šanse. Naime, prijemni ispiti u Velikoj Britaniji osmišljeni su tako da se sastoje od pisanja eseja, predstavljanja samih sebe te ispita, a za postizanje dobrih rezultata na prijemnom potreban je novac. Odnosno, dobra priprema košta, baš kao u Hrvatskoj za državnu maturu.


Izvor: Pixabay

Riječ je o tome da budući studenti mogu platiti pripreme za prijemni ispit te biti bolje pripremljeni, a oni siromašniji nemaju novac za to. Istraživanje je proveo Gill Wyness s UCL Instituta za obrazovanje, a rezultati pokazuju da se već unaprijed mogu odrediti ocjene iz pojedinih kolegija na fakultetima za siromašnije studente i one bogatije. To može dovesti do toga da studenti slabijeg imovinskog stanja upisuju studije za koje vlada vrlo mala zainteresiranost ili im ne mogu donijeti neke koristi u budućnosti, a lako ih je upisati.

...Student beskućnik: bez krova na glavom studira na Hrvatskim studijima jer želi postati profesor...


...Siromašni, skromni i zadovoljni – rezultati ankete otkrivaju s koliko džeparca raspolažu hrvatski studenti...


Premda su se prijemni ispiti za mnoge fakultete malo popravili i tu su za studente različitih socijalnih statusa i dalje je zastupljenost siromašnijih studenata na sveučilištima mala. Naime, njihovi eseji od kojih se sastoji prijemni imaju dosta gramatičkih pogrešaka itd. što im umanjuje vrijednost naspram nekog maturanta koji se dobro spremao i za to platio.


Izvor: Pixabay

Jednako kao i budući studenti, tako se i stručnjaci nadaju da će se stanje popraviti i da će svi imati jednake mogućnosti upisa željenog fakulteta.

Ivana Petrić
foto: Pixabay

Još vijesti