Mojfaks.hr u Vijesti

Neželjeni gost u oku: brucošica morala biti budna tjedan dana

Brucošica prve godine studija engleskog jezika i književnosti na Sveučilišta u Nottinghamu morala je ostati budna tjedan dana da se parazit koji joj se uselio na oko ne zakopa u njenu očnu jabučicu.

21. svibnja 2015 17:49
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Naime, 18-godišnja Jessica Greaney morala je kapati oko svakih deset minuta, sedam dana zaredom, nakon što su doktori otkrili da ima malenog crvuljka u oku (acanthamoeba keratitis), kojeg je zaradila putem svojih kontaktnih leća, na koje je pala kapljica vode iz vodovoda. To je bilo dovoljno za veliku nevolju, piše Jutarnji list.

Prvo su joj natekli kapci, pa su liječnici isprva misli da se radi o čiru. No, do kraja tjedna oko joj je nabreklo i izgledalo je kao velika crvena loptica za golf. Zbog jake boli Jessica Greaney završila je u bolnici, gdje su joj počeli liječiti oko intenzivnim kapanjem jer joj je rožnjaču iznutra izjedao opaki parazit.



U vodi živi veliki broj parazita, a jedan od njih je i acanthamoeba. Kad je takav parazit došao na njenu leću, preživio je između leće i oka te počeo grickati svoj put kroz oko. Bez liječenja, takav bi parazit mogao prouzročiti sljepoću, paralizu, pa čak i smrt jer bi grickao sve do leđne moždine.

Jessica Greaney primljena je u bolnicu 26. ožujka, te i dalje mora dobivati 21 kapljicu svakoga dana.

L.B./izvor: Jutarnji list
foto: sxc.hu

Još vijesti