Mojfaks.hr u Vijesti

Nikad ne znaš tko je spavao na njima – čisti svoje jastuke u domu!

Ako si i ti jedan od onih koji spava na domskim jastucima, brineš li o njihovoj čistoći? Upravo zato što su puni bakterija i grinja, stručnjaci savjetuju, osim pranja jastučnica, čišćenje i samih jastuka.

12. ožujka 2015 17:20
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U studentskim domovima svakog studenta dočeka jedan jastuk, jastučnica, posteljina i deka. Iako ne želimo kritizirati opremljenost doma, činjenica je da se dobije jastuk debljine 2 centimetra i upitne čistoće.

Studenti u većini slučajeva vode brigu o čistoći jastučnica te ih redovito mijenjaju, ali stručnjaci tvrde da to nije dovoljno. Jastuk je, zbog znoja, plodno tlo za mnoge bakterije te ga je potrebno redovito prati i mijenjati svake dvije godine.

Jastuci su puni grinja i stanica mrtve kože te ne znaš tko je sve spavao na njima. Preporučuje se prati ih barem dva puta godišnje i treba ih često \'prozračiti\'.

Ovisno o vrsti punjenja, jastuci se peru u perilici ili ručno. Pernati jastuci se peru na programu za osjetljivo rublje s teniskom lopticom koja će spriječiti grudice.

Jastuci od pjene ne smiju u perilicu. Njih je najbolje usisati s obje strane i prebrisati vlažnom krpom natopljenom toplom vodom i blagim deterdžentom.
 
Idući put kada vidiš svoj smeđe-sivi jastuk, razmisli ipak da doneseš vlastiti od kuće.

I.Č./Izvor: Business Insider
foto: Shutterstock

Još vijesti