Mojfaks.hr u Vijesti

Nova era u pisanju životopisa: istaknite sve svoje loše strane

Svi znamo da je jako važno napisati drugačiji životopis koji će nas izdvojiti iz mase drugih kandidata za posao, ali to je lakše reći nego napraviti.

27. srpnja 2015 15:06
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ima li veće frustracije od toga da te potencijalni poslodavci sustavno ignoriraju i neodgovaraju ti na silne molbe koje šalješ? Pogreška možda leži u tome što si se usredotočio/la samo na svoje dobre strane. Čini se da su danas mane i mušice puno više in, barem kad je poslovni svijet u pitanju.

Jeff Scardino, kreativni direktor iz New Yorka i profesor na Miami Ad School u Brooklynu već se pomalo umorio od toga da mu potencijalni poslodavci ne odgovaraju na molbe i životopise koje je slao u nadi da će dobiti bolji posao. U trenutku očaja i rezignacije odlučio je napraviti ono zabranjeno prilikom pisanja životopisa: naveo je samo loše stvari o sebi i svom radnom iskustvu.

Neka od \'najimpresivnijih dostignuća\' koja je Jeff nabrojao u svom revolucionarnom životopisu su i to da \'nije dobio otkaz nakon prakse\', \'poteškoće u pamćenju imena suradnika\' i činjenica da \'posao nosi kući\' zbog čega ima problema sa ženom. Spomenuo je i svoju divlju djevojku koja ga je na fakultetu ometala pri učenju i pohađanju studija.

U tjedan dana poslao je dva različita životopisa na adrese 10 tvrtki. Svaki put je koristio drugo ime i adresu, kao i posebne molbe koje su bile u stilu životopisa. Bio je kvalificiran i zbilja zainteresiran za sve poslove na koje se javio.

Na temelju klasičnog životopisa dobio je jedan odgovor i niti jedan poziv na razgovor, a alternativna verzija \'zaradila\' mu je osam odgovora i pet poziva na intervju.

"Kad sam pročitao vašu molbu, mislio sam da se radi o nekoj šali, ali nakon što sam pročitao vaš životopis moram reći da sam impresioniran. Nikad nisam vidio nešto poput ovoga. Volio bih da više ljudi šalje ovakve životopise", rekao je jedan od potencijalnih poslodavaca Jeffu.

"Prvo bih vam želio čestitati jer nikad nisam dobio ovakav životopis. Pogledam ih stotine godišnje i bilo je osvježavajuće pročitati nešto pisano iz drugačijeg kuta. Dijelio sam ga svima u uredu i jedva čekaju da vas upoznaju", izjavio je drugi potencijalni poslodavac.

"Iako su mislili da se radi o zafrkanciji, odgovorili su mi i dobio sam priliku započeti razgovor i bolje objasniti tko sam i što znam – shvatili su", izjavio je Scardino za Business Insider.

Ovaj pristup možda se čini odvažnim i riskantnim, ali pokazuje da danas poslodavci pronalaze nešto utješno i pozitivno u tome da posloprimci iskažu i svoje slabe točke, budu iskreni i ne muljaju previše - svi znamo da nismo savršeni i da imamo i loše strane.

Više o njegovom životopisu možete pogledati u ovom videu, a možete i downloudati template njegovog životopisa \'relevant resume\'.



L.B./izvor: Hexjam
foto: screenshot/relevantresume.com

Još vijesti