Mojfaks.hr u Vijesti

Nova kampanja Durexa: tko se boji spolno prenosivih bolesti još?

Nova kampanja pod nazivom 'When It's On It's On' otkriva što mladi zaista misle o spolno prenosivim bolestima, sigurnom seksu i neplaniranoj trudnoći.

29. listopada 2015 11:59
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Rezultati pokazuju da se razvilo nešto poput \'kulture nepobjedivosti\' među mladima od 18-24 godine koji vjeruju da se zaraza HIV-om ne može dogoditi nikome iz njihove grupe prijatelja.

Međunarodne HIV i AIDS humanitarne organizacije ipak pokazuju da je samo u Velikoj Britaniji 2012. godine dijagnosticirano preko 27 tisuća slučajeva zaraženosti HIV-om, a 21 tisuća te je godine umrla od posljedica bolesti.

No, unatoč ovim alarmantnim brojkama, samo 14% ispitanih izjavilo je da ih brinu spolno prenosive bolesti. Mladi odlučuju biti bezbrižni i neupućeni po pitanju ovog ozbiljnog problema koji ih se itekako tiče. Nove brojke iz Durexa pokazuju koliko je potrebno poraditi na temi sigurnog seksa među mladima: čak tri od svake četiri intervjuirane osobe priznale su da osjećaju nelagodu i sram kad moraju pričati o seksu.

Osim ovih statistika, druga stvar koju treba naglasiti su savjeti kako djevojke učiniti samopouzdanijima kad su odluke o seksu u pitanju. Naime, mnogo ispitanica izjavilo je da se ne osjeća lagodno kad moraju inzistirati na korištenju kondoma koji "dečkima uništava raspoloženje". Kad bi veći broj mladih znao koliko je osoba s dijagnosticiranim HIV-om i AIDS-om svake godine, možda ih strah da će naljutiti partnera ne bi bio visoko na listi prioriteta s kojima se zamaraju.



Kampanja koristi opriliku da preokrene stigmu vezanu uz kondome: umjesto stvari koja ubija raspoloženje i protiv koje dečki negoduju, pokušavaju stvoriti pozitivnu sliku o prezervativima koji mogu spasiti život. Novi video razbija mitove: otkriva da je čak 79% mladića izjavilo da im je seksi kad djevojka inzistira na uporabi kondoma." Andre iz Rumunjske objasnio je: "Ako je dobro pripremljena bit će i više povjerenja, a gdje ima povjerenja – seks je bolji!"

Sofia iz Švedske objasnila je to ovako: "Kad bi mi dečko rekao da neće koristiti kondom, rekla bih mu: \'Ok, vidimo se!\' "

Durex će pokrenuti online bazu članaka i videa koji će mladima nuditi praktične savjete o seksu, spolno prenosivim bolestima i samopouzdanju te sprječavanju neželjenih trudnoća.

L.B./izvor: The Debrief
foto: Freeimages

Još vijesti