Mojfaks.hr u Vijesti

Nova ljestvica Webometrics: Koja su hrvatska sveučilišta pobjednici, a koja gubitnici?

Ljestvica Webometrics obuhvaća oko 25.000 institucija visokog obrazovanja diljem svijeta, a izrađuje je The Cybermetrics Lab, istraživački tim Consejo Superior de Investigaciones Científicasa, najvećeg tijela za istraživanje javnog mnijenja. Posebno je interesantna jer pokazuje utjecaj nekog sveučilišta na webu, odnosno mreži.

17. ožujka 2017 12:25
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Stavljajući naglasak na internetske mrežne resurse nekog sveučilišta, ta rang-ljestvica odgovara izazovima današnjeg vremena u informacijskom i internetskom, dobu te promovira otvoreni pristup svim obrazovnim i znanstvenim informacijama, piše Glas Slavonije. Na taj način ona prati trendove u transformaciji obrazovanja uz potporu informacijsko-komunikacijske tehnologije.

...Istraživanje Webometricsa: utjecaj web stranica domaćih fakulteta...


Rezultati rangiranja na Webometricsu objavljuju se dvaput godišnje: u siječnju i srpnju, a posljednje izdanje, za siječanj 2017., objavljeno je 31. siječnja 2017. Rezultati su za neka naša sveučilišta dobri (primjerice za Sveučilište u Osijeku i Sveučilište u Splitu), a za neke su jako loši. Naime, dok se splitsko Sveučilište uzdiglo za 679, a osječko Sveučilište za 461 mjesto, Sveučilište u Rijeci i Sveučilište u Zagrebu i ove su godine zabilježili pad na ljestvici čime su nastavili negativni trend u posljednja tri razdoblja praćenja.

Na poziciju nekog sveučilišta na Webometrics ljestvici 50 % utjecaja ima faktor vidljivosti, tj. utjecaja (Impact). To su vanjske poveznice koje web-domena visokoškolske ustanove prima od treće strane. Visok utjecaj, od 30 %, ima izvrsnost (Excellence), koja se definira brojem radova ustanove koji su među 10 % najcitiranijih u nekom polju prema podacima Scimago instituta. Po 10% utjecaja ima prisutnost (Presence) - ukupan broj web-stranica koje čine web-domenu sveučilišta, uključujući i poddomene i direktorije, bez pdf dokumenata - te otvorenost (Openness), odnosno broj i dostupnost pdf dokumenata objavljenih na web-stranici ustanove.

..Novi Webometrics: Top 10 hrvatskih sveučilišta i fakulteta...


Drugim riječim, digitalna komunikacija, objavljeni znanstveni radovi i utjecaj hrvatskih sveučilišta na globalnu znanost zaostaju za onima diljem svijeta, pa čak i u odnosu na susjedne zemlje.

Kako bi se sveučilišta penjala, a ne padala na ovoj listi, web stranice moraju biti dovoljno privlačne svojim sadržajem da bi imale više klikova, linkova i svega ostalog što Webometrics mjeri i na kraju ocjenjuje rangiranjem na svojoj listi svakih šest mjeseci. Cilj nije procjena web stranice po njihovu dizajnu ili popularnosti sadržaja, već po točnosti, sveobuhvatnosti i prije svega globalnom utjecaju i upotrebljivosti znanstvenih radova.

Detaljnu ljestvicu europskih sveučilišta možete pogledati ovdje.

L.B./foto: Pixabay

Još vijesti