Mojfaks.hr u Vijesti

Nova stipendija za studente deficitarnih zanimanja!

Grad Novi Vinodolski od ove godine uvodi novu kategoriju stipendija, pa će tako stipendirati učenike i studente koji se školuju za deficitarna zanimanja. Očekuje se da će natječaj za stipendije biti objavljen u listopadu.

12. rujna 2019 13:32
Nova stipendija za studente deficitarnih zanimanja!

Nova stipendija za studente deficitarnih zanimanja! Foto: MojFaks

Za razliku od uobičajenih, ove stipendije neće se nužno dodjeljivati na godišnjoj bazi, već će se moći sklopiti ugovor po kojem bi se učenika ili studenta stipendiralo tijekom svih godina obrazovanja. 


Prosjek i dodatni bodovi 


Kako piše Novi list, osnovni kriterij za dobivanje stipendije je deficitarnost zanimanja i prosjek od minimalno 4, 00. Studenti koji upisuju prvu godinu fakulteta moraju dokazati da su u posljednjem razredu srednje škole imali minimalan prosjek 4,50, dok studenti viših godina moraju imati prosjek 4,00. 

Ako su kandidati ili članovi njihove uže obitelji osobe s invaliditetom, ili imaju roditelje koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, studenti mogu dobiti dodatne bodove. Također, uspjesi na županijskim i državnim natjecanjima, dobivanje Rektorove i Dekanove nagrade, te nagrade iz područja sporta dodatno se boduju. Novi faktor u skupljanju dodatnih bodova je i volontiranje, pa se tako za minimalno 30 sati volontiranja u prethodnoj školskoj ili akademskoj godini mogu dobiti dodatna 3 boda. 
Točan iznos koji će dobiti svaki učenik i student još nije poznat. Do sada su učenici dobivali 600 kuna mjesečno, a studenti 800. Za stipendiste se ukupno izdvajalo 270 tisuća kuna, piše Novi list.


Foto: Unsplash

Deficitarna zanimanja 


Zbog manjka radne snage u određenim područjima sve češće se učenici i studenti pokušavaju motivirati stipendijama. U Novom Vinodolskom nedostaje medicinskih radnika (liječnika, logopeda, defektologa, psihologa) kao i radnika u ugostiteljstvu (kuhari i konobari). Kako se ne bi morali osloniti na uvoz strane radne snage, Grad Novi Vinodolski odlučio je stipendirati, između ostalog, studente koji će upisati neka od deficitarnih zanimanja. 

A.Z.
Izvor: Novi list
Foto: Moj posao/www.moj-posao.net

Još vijesti