Mojfaks.hr u Vijesti

Novi cjenici smještaja razočarali studente: poskupjeli i neobnovljeni domovi!

Iako je dobra vijest da sobe u paviljonima obnovljenim domovima možete rezervirati od nedjelje, a u njih useliti od 4. siječnja sljedeće godine, loša je vijest novi cjenik domskog smještaja koji je razočarao i razljutio studente.

21. prosinca 2015 17:27
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Dosad ste već sigurno saznali da je domski smještaj poskupio, posebno ako ste jedan od studenata koji stanuje u domu i od skromnog budžeta odvaja i za smještaj.

Među studentima se razvila rasprava vezana uz nove cijene koje smatraju koliko toliko opravdanima kad su obnovljeni domovi u pitanju, ali sasvim neopravdane kad su stari domovi u pitanju. "Kako \'stari\' paviljoni na Savi i Šara mogu koštati isto?" i "Ako sam dobila dom po 300 onda je to 300, a ne 400kn", samo se neki od komentara nezadovoljnih studenata koji se mogu pročitati na društvenim mrežama.


foto: SCZG

Na Facebook stranici Vlade Republike Hrvatske pohvalili su se novim sadržajima koji će u rekonstruiranim domovima biti dostupni studentima: osim obnovljenih soba s novim namještajem, studenti će moći uživati i u fitness centru, medicinskoj i zubarskoj ordinaciji te plesnoj dvorani. Poskupljenje se u ovom slučaju može činiti opravdanim, no što je s neobnovljenim domovima koji su također poskupjeli? Čak je i Lašćina, najderutniji i najmanje atraktivan smještaj, u odnosu na prethodne godine poskupio iako bi, prema riječima jednog studenta, "studentima trebali plaćati da tamo borave, a ne obratno".

Obratili smo se stoga predsjedniku Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Petru Labroviću, za pomoć i informacije vezane uz ovo poskupljenje domskog smještaja, a on nam je rado odgovorio na sva naša pitanja.

Situacija je takva da predstavništvo S zbor Sveučilišta u Zagrebu već dva tjedna pregovara s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvom financija i Studentskim Centrom u Zagrebu upravo zbog ovog poskupljenja cijena, doznajemo.


"Bez suglasnosti Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu inače se ne smiju korigirati cijene, no ove je godine odluka pala pod jurisdikciju Ministarstava upravo zbog rekonstrukcije domova", rekao nam je Labrović.

"U rujnu je Ministarstvo obrazovanja podiglo iznos subvencija sa 105 na 200 kuna čime se Studentskom centru u Zagrebu zarada na studentskom smještaju povećala za 6 milijuna kuna", objašnjava Labrović i naglašava da je stav Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu da do poskupljenja cijena studentskoga smještaja ne smije doći.


foto: Facebook

"Studentski centar mogao bi profitirati samo na temelju studentskoga rada. Čak i da na smještaju budu u minusu ili na nuli, dovoljno novaca SC-u dolazi od provizija na izdanim i obrađenim studentskim ugovorima te doprinosa koje poslodavci izdvajaju SC-u", kaže Labrović.

Prema podacima koje objavljuje H-alter, a koje su prikupili od Studentskih centara, opciju studentskog rada u 2014. godini koristilo je 75.435 studenata, što je gotovo 65 posto ukupnog broja redovitih studenata upisanih u akademsku godinu 2013./2014. Oni su u 2014. godini ostvarili bruto zaradu od 965.673.398 kn.

Kroz 58 godina postojanja Student servisa, naknada za posredovanje kretala se od 3, 5, 7, 5, 10 posto do današnjih 12 posto. Poslodavac izdvaja 17,5 posto doprinosa Studentskom centru za održavanje poslovanja (12 posto), mirovinsko (5 posto) i zdravstveno osiguranje studenta (0,5 posto), što je malo u odnosu na uobičajene doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje te porez na dohodak. Utoliko postaje jasna ova Labrovićeva konstatacija da bi SC mogao uredno poslovati i \'živjeti\' samo od studentskoga rada, stoga ne vide smisla u dodatnom priljevu novaca koji je zbog povećanja subvencija \'snašao\' zagrebački SC.

Predstavništvo Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu uputilo je pismo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvu financija i SC-u, a danas do 14 sati trebali su se očitovati. Do trenutka kad smo se čuli s Labrovićem, odgovor još nije bio stigao.

L.B./foto: arhiva, Facebook@Vlada RH

Još vijesti