Mojfaks.hr u Vijesti

Novi programi: U ovom slavonskom gradu uskoro studij šumarstva, farmacije i povijesti umjetnosti

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku uskoro pokreće studij šumarstva, povijesti umjetnosti i farmacije. Rektor Sveučilišta, Vlado Guberac, rekao je da se mladi iz Slavonije koji odu te iste studije pohađati u druge gradove, nažalost ne vrate pa bi se to htjelo promijeniti i zadržati ih u Slavoniji.

15. veljače 2019 14:57
Novi programi: U ovom slavonskom gradu uskoro studij šumarstva, farmacije i povijesti umjetnosti

Novi programi: U ovom slavonskom gradu uskoro studij šumarstva, farmacije i povijesti umjetnosti Foto: MojFaks

Kako bi udovoljili potrebama tržišta rada i boljoj zapošljivosti diplomiranih, Sveučilište u Osijeku okreće se pokretanju novih deficitarnih studijskih programa specifičnih zahtjevima gospodarske klime u Slavoniji i Baranji, čime se nadaju mlade nakon školovanja zadržati u ovom kraju, ali i internacionalizacijom privući inozemne studente koji će se školovati na osječkim fakultetima, piše Glas Slavonije. Rektor, prof. dr. sc. Vlado Guberac najavio nam je skorašnje pokretanje dvaju novih studija – dugoočekivane Farmacije, i to s dvama smjerovima (klasični farmaceutski i farmaceutsko inženjerstvo), te Šumarstva i zaštite prirode, prema riječima rektora, jedinstvenoga u Hrvatskoj.

Sveučilište  Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku pokreće nekoliko novih studija te je pristupilo internacionalizaciji Sveučilišta... izvor: osijek-culture.eu

"Kako bi se pratilo potrebe tržišta rada, Senat Sveučilišta na svojoj je sjednici održanoj krajem studenoga donio odluku o osnivanju povjerenstva za izradu prijedloga elaborata o studijskom programu Farmacija i povjerenstva za izradu prijedloga elaborata o studijskom programu Šumarstvo i zaštita prirode. Ista su dužna dostaviti elaborate u roku od 90 dana. Oba su studija deficitarna, a oni koji završe te studije u Zagrebu ili Splitu, ne vraćaju se k nama, pa je jedini način da ih ovdje zadržimo tako da im i omogućimo studij.", rekao je rektor Glasu Slavonije. Pokretanje dvaju studija podržavaju i Rektorski zbor i struka, a očekuju se i pozitivne recenzije.

Spomenuti studiji nisu jedina najavljena novost na osječkom Sveučilištu


Studij šumarstva i zaštite prirode rektor ocjenjuje iznimno potrebnim i prirodnim za našu regiju jer, kako je nedavno istaknuo, "riječ je o milijardama u prirodnim resursima, šumama slavonskoga hrasta, o kojima se treba voditi stručna briga". Taj se studij planira izvoditi na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti koji ima kapacitete, a za potrebe nastave namjerava se u samom početku angažirati i nekoliko vanjskih suradnika, dok ne stasa kadar Fakulteta. Kada je riječ o studiju farmacije, još u listopadu prošle godine, komentirajući za Glas Slavonije kroničan nedostatak magistara farmacije, ocijenio je rektor pokretanje toga studija jednim od prioriteta razvoja Sveučilišta.

Izvor: Shutterstock

"Okosnicu studija farmacije nosio bi Medicinski fakultet, zajedno s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom. Djelatnici bi bili s tih dvaju fakulteta, a eventualno, ako za tim bude potrebe, angažirat će se netko i izvan tih dvaju visokih učilišta. Nakon izrade nastavnog plana i programa ide se preko Senata Sveučilišta dalje u recenziju. Nadamo se da ćemo ovaj studij pokrenuti za mandata ove uprave, što više ovisi o postupku vrednovanja. Pretpostavljam da ćemo na to pričekati još dvije godine.", komentirao je u listopadu prošle godine za Glas Slavonije rektor Guberac.

Uz navedena dva studija, u postupku su i novi preddiplomski sveučilišni studij Povijest umjetnosti te novi diplomski sveučilišni dvopredmetni studij Sociologija. I to nije sve! Ozbiljno se pristupilo i internacionalizaciji Sveučilišta.

"Senat je na sjednici krajem siječnja donio odluku o pokretanju studijskog programa diplomskog sveučilišnog studija Automobilsko računarstvo i komunikacije na engleskom jeziku na FERIT-u. Jednako tako, u fazi je recenzije integrirani preddiplomski i diplomski studij Medicina, na njemačkom jeziku, na našem Medicinskom fakultetu. U pripremi su također dva studija na engleskom jeziku na našim dvama fakultetima (na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti i Prehrambeno-tehnološkom fakultetu). To se uklapa u postavljene strateške ciljeve Sveučilišta kojima se nastoji privući inozemne studente i time povećati vidljivost našega Sveučilišta u Europskom prostoru visokog obrazovanja.", istaknuo je rektor.

Izvor: Shutterstock

S osječkog Sveučilišta ističu da se ondje u akademskoj godini 2018./2019. izvode se ukupno 122 studijska programa - od čega 47 preddiplomskih sveučilišnih studija, 57 diplomskih sveučilišnih studija, 6 integriranih studija te 10 preddiplomskih stručnih i dva specijalistička diplomska studija. U petogodišnjem razdoblju - od akademske godine 2013./2014. do akademske godine 2017./2018. - vidljiv je trend rasta broja studijskih programa, i to preddiplomskih studijskih programa (s 37 na 47) te diplomskih studijskih programa (s 46 na 57).

autor: MojFaks
izvor: Glas Slavonije
foto: pravos.unios.hr

Još vijesti