Mojfaks.hr u Vijesti

Novi Webometrics: Top 10 hrvatskih sveučilišta i fakulteta

Pogledaj i ti i saznaj gdje se na ljestvici svih svjetskih sveučilišta i fakulteta nalazi tvoj. Otkrit ćemo ti jednu tajnu: ako studiraš u Hrvatskoj, nije među prvih deset, a niti stotinu najboljih svjetskih institucija.

2. srpnja 2015 13:59
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Španjolski institut “Consejo Superior” koji radi u okviru španjolskog Ministarstva obrazovanja  rangirao je svjetske državne i privatne fakultete. Među više od 20.000 visokoškolskih institucija širom planete, samo je jedno hrvatsko sveučilište dospjelo među prvih 500.

"Webometrics Ranking of World Universities" je najveće javno istraživačko tijelo u Španjolskoj koje postoji od 2006. godine i ubraja se u prve istraživačke organizacije ovog tipa.

Prilikom rangiranja veliku važnost dali su takozvanom utjecaju sveučilišta na internetu. To je danas jedan od glavnih načina da se studenti upoznaju s fakultetskim institucijama i njihovim dometima stoga autori istraživanja pretpostavljaju da je internet jedno od najvažnijih sredstava komunikacije.

Kako navode, top sveučilišta objavljuju milijune stranica koje proizvode desetine odsjeka, stotine istraživačkih timova i tisuće znanstvenika. S tim u vezi mjereni su njihovi utjecaj i moć, kao i otvorenost i prisutnost.

Najviše mjesto u Hrvatskoj dobila su državna sveučilišta u našim najvećim gradovima (Zagreb, Rijeka, Osijek, Split, Zadar).

Ovako izgleda plasman top 10 domaćih sveučilišta:




U odnosu na prošlu godinu, napredak su ostvarilo zagrebačko i riječko sveučilište, dok su ostala pala za nekoliko (a neka čak i nekoliko stotina) mjesta. Najveći skok bilješi Sveučilište u Splitu. Prisjetimo se kako je to izgledalo 2014. godine:

...Istraživanje Webometricsa: utjecaj web stranica domaćih fakulteta...


Ostatak rang-liste hrvatskih sveučilišta i fakulteta pogledajte ovdje.

L.B./izvor: webometrics.info
foto: arhiva, screenshot/webometrics.info

Još vijesti