Mojfaks.hr u Vijesti

Novost za čakovečke studente deficitarnih studija: Ako diplomiraju u roku ne moraju vraćati stipendije

Nova Odluka novčane potpore studentima podijelila je u tri kategorije, a oni koji u roku završe studije za zanimanja koja su u Čakovcu i Međimurju deficitarna, dobivene stipendije ne moraju vraćati...

23. listopada 2019 13:55
Novost za čakovečke studente deficitarnih studija: Ako diplomiraju u roku ne moraju vraćati stipendije

Novost za čakovečke studente deficitarnih studija: Ako diplomiraju u roku ne moraju vraćati stipendije Foto: MojFaks

Na 13. sjednici Gradskog vijeća održanoj u srpnju ove godine, gradski su vijećnici donijeli Odluku o poticanju visokoškolskog obrazovanja studenata s područja Grada Čakovca, piše eMedjimurje. Nova Odluka novčane potpore studentima podijelila je u tri kategorije, a oni koji u roku završe studije za zanimanja koja su u Čakovcu i Međimurju deficitarna, dobivene stipendije ne moraju vraćati.


Pozivajući studente da se jave na Natječaj za dodjelu stipendija, gradonačelnik Grada Čakovec Stjepan Kovač, na konferenciji za novinare održanoj u utorak u čakovečkoj Gradskoj vijećnici, rekao je da od 2000. godine otkad Grad Čakovec potpomaže studente utrošeno preko 35 milijuna kuna, a da je ukupno dodijeljeno 1953 stipendija. Trenutno se na području Grada stipendira 239 studenata, a nakon završetka natječaja koji je u tijeku, taj broj bit će veći od 300.


Za razliku od ranijih godina, studenti koji će stipendiju dobiti temeljem upisa na jedan od deficitarnih studija, ukoliko završe u roku, neće je morati vratiti. Također, studenti koji završe studij koji nije na popisu deficitarnih, a imat će prosjek veći od 4,5, stipendije također neće morati vratiti. Time Grad Čakovec dodatno potiče obrazovanje za zanimanja koja na našem području nedostaju te nagrađuje izvrsnost - rekao je među ostalim gradonačelnik Kovač. Naglasio je i da je novom Odlukom uvedena i treća kategorija poticanja obrazovanja, a to su zajedničke stipendije s trgovačkim društvima i visokoškolskim ustanovama.


"Svaki student s područja Grada Čakovca koji sklopi Ugovor o stipendiranju s poduzećem, isti iznos stipendije dobit će i od Grada, najviše do 900 kuna mjesečno. Posao nakon završetka studija, naravno, jamči mu poslodavac. Na taj način želim pomoći našim poduzećima u pronalasku stručne radne snage, ali ih potaknuti da u planiranju budućih zapošljavanja računaju na naše građane. Smatram da ćemo financijski im pomažući te osiguravajući posao nakon studija, mlade ljude zadržati u domovini", istaknuo je Kovač za eMedjimurje.


Natječaj za stipendiranje raspisan je 14. listopada, a studenti prijave mogu poslati do utorka, 29. listopada. Odobrene stipendije počet će se isplaćivati s početkom iduće kalendarske godine. Godišnje ih se isplaćuje 10, za studij u Čakovcu 400,00 kuna mjesečno, Varaždinu 500,00 kuna, a za sve ostale gradove u Hrvatskoj i inozemstvu 900,00 kuna mjesečno. Natječaj sa svim propozicijama objavljen je na mrežnim stranicama Grada Čakovca.


L.B./izvor: eMedjimurje

foto: Moj posao/www.moj-posao.net

Još vijesti