Mojfaks.hr u Vijesti

Obratna strategija: Dok naši liječnici bježe iz Hrvatske, njemački studenti već ove jeseni stižu u Osijek. Hoće li tu i ostati raditi?

Za nekoliko dana otvara se Natječaj za upis prvoga naraštaja studenata na integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studijski program Medicina na njemačkom jeziku i to u Osijeku...

21. veljače 2020 11:27
Obratna strategija: Dok naši liječnici bježe iz Hrvatske, njemački studenti već ove jeseni stižu u Osijek. Hoće li tu i ostati raditi?

Obratna strategija: Dok naši liječnici bježe iz Hrvatske, njemački studenti već ove jeseni stižu u Osijek. Hoće li tu i ostati raditi? Foto: MojFaks

Odabir studenata bit će obavljen tijekom tekuće akademske godine, a nastava prve godine započinje 1. listopada 2020. godine, odnosno 2020./2021. akademske godine. Prijamni će ispiti biti organizirani na dvjema lokacijama – u Berlinu i Münchenu. 

Medicinski fakultet Osijek time postaje treći medicinski fakultet koji obrazuje studente medicine na njemačkom jeziku izvan njemačkoga govornog područja, nakon Budimpešte i Pečuha, čime se postiže konkurentnost s obzirom na postojanje više od stotine studija medicine na engleskom jeziku koji već dulje vrijeme postoje u europskom visokoobrazovnom prostoru i tri postojeća studija medicine koji se provode u Hrvatskoj, piše Glas Slavonije. 

Bivši dekan Medicinskoga fakulteta, prof. dr. sc. Aleksandar Včev, objašnjava za Glas Slavonije iz kojega je razlog upravo Osijek grad koji će kao prvi u Hrvatskoj izvoditi studij na njemačkome jeziku. "Od sljedeće akademske godine na Medicinskom fakultetu u Osijeku kreće studij na njemačkom jeziku, i to za 60 studenata, njemačkih državljana. Oni će u Osijek doći na studij medicine. Riječ je o projektu internacionalizacije fakulteta, ali i činjenici da su njihovi kapaciteti premali, a Njemačka samo u ovom trenutku potražuje oko 100.000 liječnika. Kako je Osijek grad u kojemu se najviše ljudi izjašnjava Nijemcima ili ima njemačko podrijetlo, odlučeno je da se za studij odabere baš naš grad", govori on.  

Ovdje će studirati, a u Njemačkoj će odrađivati kliničke predmete


Oni će ovdje studirati na njemačkom jeziku, a u suradnji s koncernom Ameos, jednom od najvećih grupacija privatnih i poluprivatnih klinika na njemačkom govornom prostoru, studenti će u Njemačkoj odrađivati kliničke predmete kao što su primjerice kirurgija i interna medicina.

Sve je započelo još prije 3 godine, a u tom se periodu neprekidno provodilo jezično osposobljavanje nastavnika za vođenje nastave na njemačkome jeziku uz pomoć nastavnika Odjela za germanistiku Filozofskoga fakulteta u Osijeku. U samu edukaciju bila su uključena 84 nastavnika i administrativna djelatnika Medicinskoga fakulteta Osijek. Osim jezičnoga osposobljavanja, obnavljao se i Fakultet. Uređene su dvije nove predavaonice s 80 mjesta te su se preuredile postojeće predavaonice, a uz to je i obojen unutarnji prostor Fakulteta.

Hrvatski liječnici odlaze, a mi želimo privući strane studente medicine


Ovime se želi istaknuti da se upravo sve brojniji odlazak liječnika iz Hrvatske, želi nadomjestiti privlačenjem stranih studenata u Osijek. Tim studijskim programom nastoje promijeniti smjer mobilnosti i predstaviti Medicinski fakultet kao međunarodno atraktivan centar edukacije u području biomedicine i zdravstva te time zaustaviti demografske gubitke regije. 

Podsjećamo, Osječko-baranjska županija je treća u Hrvatskoj po odljevu medicinskoga kadra, nakon Primorsko-goranske županije i grada Zagreba, potvrđuju to podaci iz Demografskog atlasa hrvatskog liječništva. Značajni motiv za odlazak pronalaze u podređenom položaju mladih liječnika kao i prisutnosti nepotizma u zdravstvenome sustavu, a i nemogućnosti za profesionalno usavršavanje.

Kako bilo, u Osijeku će ovo biti prvi studij medicine u Hrvatskoj na njemačkom jeziku, a isto tako ne možemo, a da se ne pitamo hoće li "uvoz" stranih studenata medicine razviti dovoljno snažnu i obratnu strategiju za zadržavanje domaćega medicinskog kadra? 

V.S./Izvor: Glas Slavonije
Foto: Unsplash 

Još vijesti