Mojfaks.hr u Vijesti

Od smetlišta do Harvarda: trud se isplati!

Zahvaljujući građanskom ratu i etničkom čišćenju, Justus Uwayesu je u dobi od 9 godina ostao bez roditelja.

24. listopada 2014 12:21
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Dane bi provodio proseći na ulicama ili kopajući po smetlištu u potrazi za ostacima hrane. Nije se kupao više od jedne godine.

Kada je upoznao američku dobrotvornu radnicu, sve se promijenilo. Ona im je prišla, a nakon što su sva djeca pobjegla, Justus je ostao. Na njeno pitanje zašto je ostao, on je odgovorio: \'Želim ići u školu.\'

Hrabri dječak očito je to ozbiljno mislio jer je ove jeseni upisao prestižni Harvard. Ne razlikuje se od ostalih studenata i malo tko zan njegovu životnu priču. Budući da dolazi iz zemlje kojom dominiraju dvije etničke grupe - Hutu i Tutsi, oduševljen je različitostima s kojima se susreo na Harvardu. Posebno ga je iznenadilo prihvaćanje gay studenata, ali u isto vrijeme, uznemirili su ga beskućnici i prosjaci u tako bogatoj zemlji.

Njegove kolege pomogle su mu da se nauči na život koji se uvelike razlikuje od onog u njegovoj zemlji: \'Ljudi teško rade za sve. Brzo obavljaju stvari i brzo se kreću. Govore istinu, opisuju svoja iskustva. U Ruandi, drukčije pričamo s odraslima. Ne vičemo. Nismo nemirni. Ovdje se razmišlja neovisno\'.

Izvor: Index.hr
Foto: Facebook
I.N.

Još vijesti