Mojfaks.hr u Vijesti

Od sutra radnici SC-a u štrajku, studenti im pružili podršku!

Zaposlenici zagrebačkog Studentskog centra najavili su štrajk koji počinje u utorak 02.06.2015. u 6 sati ujutro stoga studenti neće moći jesti u menzama, ali ni podizati studentske ugovore.

1. lipnja 2015 16:15
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Jedina menza koja će raditi bit će ona za studente s invaliditetom na Cvjetnom naselju, rekla je između ostalog Biserka Sertić, predsjednica pregovaračkog odbora za kolektivne ugovore. Sindikat Studentskog centra optužuje svog sanacijskog upravitelja i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta da ne žele pregovarati o kolektivnom ugovoru.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković tvrdio je da sanacijski upravitelj Pejo Pavlović pokušava izbjeći kolektivno pregovaranje izgovarajući se da nema punomoć, a da zapravo želi dovršiti sanaciju s Pravilnikom o radu koji je sam donio i ne želi dizati plaće, što je radnicima neprihvatljivo. Sindikat želi da se prvo utvrde prava radnika i da se onda razvija poslovni plan u kojemu će ona biti održiva. Pejov Pavlović je, inače, jedan od autora Zakona o sanaciji studentskih centara piše Telegram.hr

U međuvremenu su se oglasili studenti Filozofskog fakulteta te Fakulteta političkih znanosti koji daju podršku sindikatu.

Prenosimo njihovo pismo:

\'Studentski centar je jedna od najvažnijih institucija o kojima ovisi zadovoljenje materijalnih i drugih potreba studentske populacije, stoga smo izuzetno zabrinuti zbog stanja u kojemu se trenutno nalazi. Opće je poznato da se njime već godinama loše upravlja, o čemu najbolje svjedoči činjenica kako je SC već drugi put u posljednjih petnaestak godina u procesu sanacije. Tome su pridonijeli kako političko kadroviranje u upravljačkoj strukturi od strane Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, tako i prelamanje različitih interesa kojima imovina SC-a, kao i atraktivne lokacije kojima on raspolaže, predstavljaju dobru poslovnu priliku. I dok su odgovorni za dugogodišnje stvaranje gubitaka nakon uživanja velikih menadžerskih plaća nagrađeni izdašnim otpremninama, posljedice njihovih postupaka se prelamaju preko leđa radnika koji su najmanje krivi za teško financijsko stanje. Nova sanacijska uprava upravo je rezanjem prava radnika odlučila namaknuti dio sredstava potrebnih za servisiranje nagomilanih dugova. Gubitkom različitih naknada i smanjenjem vrijednosti boda došlo je do realnog smanjenja radničkih plaća. Uz sve to, opseg posla se povećava, dok se prekovremeni sati ne plaćaju. Kako bi zaustavili daljnje rezanje svojih prava, radnici su odlučili započeti kolektivne pregovore s upravom, no budući da i uprava i ministar Mornar i dalje odbijaju pregovarati, radnici su za idući tjedan najavili štrajk.

Ovim putem želimo izraziti solidarnost i punu podršku radnicima SC-a u njihovoj borbi. Pozivamo upravu SC-a i resornog ministra da što prije odgovore na radničke zahtjeve i na taj način otklone uzroke najavljenog štrajka. Također, pozivamo kolege studente da se solidariziraju s radnicima usprkos problemima koje nam štrajk svima donosi, jer odgovornost za ovakvu situaciju snose isključivo uprava SC-a i Ministarstvo, koji su svojim postupcima prisilili radnike da na ovaj način zaštite svoja prava.

Borba radnika je i naša borba
.\'

Izvor: Telegram.hr
I.N.

Još vijesti