Mojfaks.hr u Vijesti

Odjel nije prerastao u fakultet: Osječka Kulturologija postaje dio Umjetničke akademije

Premda je osječka Kulturologija trebala prerasti u Fakultet za kulturalne i medijske studije, to se ipak neće dogoditi. Od jeseni Kulturologija u Osijeku postaje dio Akademije za umjetnost i kulturu.

14. veljače 2018 11:14
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Od sljedeće akademske godine Odjel za Kulturologiju u Osijeku postaje Odsjek za kulturologiju na Akademiji za umjetnost i kulturu - umjetničko-nastavnoj i znanstveno-nastavnoj sastavnici koja će nastati pripajanjem Odjela Umjetničkoj akademiji u Osijeku, izvještava Glas Slavonije. Odlučeno je to na četvrtoj sjednici Senata Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku 24. siječnja 2018.


Izvor: kulturologija.unios.hr

"Taj će potez nove sveučilišne uprave spasiti Odjel za kulturologiju od zatvaranja, s obzirom na to da mu prijeti uskraćivanje dopusnice. Osnovni motiv ili najvažniji cilj pripajanja Odjela za kulturologiju Umjetničkoj akademiji jest da spasimo Odjel od bilo kakvog mogućeg uskraćivanja dopusnice. Prije tri godine akreditacijom je Kulturologija dobila pismo očekivanja. To znači da su imali tri godine da poprave nekoliko stvari – od kadrovskih preduvjeta pa do materijalno-tehničkih.", rekao je Vlado Guberac, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku za Glas Slavonije.

Rektor Guberac još je ispričao da za otprilike mjesec i pol dana odlučit će se ostaje li dopusnica Kulturologiji ili ne, a vrijeme će brzo isteći, no nova Uprava Sveučilišta ništa nije željela prepustiti slučaju. Tvrdi da će se ovom odlukom sačuvati radna mjesta zaposlenika Odjela za kulturologiju, kao i interesi studenata. Na privremeno čelo "nove" Akademije na vrijeme od jedne godine imenovana je sadašnja dekanica Umjetničke akademije Helena Sablić-Tomić.


Rektor Guberac kaže da je motiv pripajanja Kulturologije Umjetničkoj akademiji zapravo spašavanje Odjela... izvor: unios.hr

Do kraja ove akademske godine studenti bi i dalje trebali studirati na Odjelu za kulturologiju, a od sljedeće, 2018./2019. godine na Akademiji za umjetnost i kulturu. I dalje će dobivati diplome s obzirom na ono što su upisali – kaže rektor. Kako doznaje Glas Slavonije, do promjena što se tiče studijskih programa koji su se do sada izvodili na Odjelu za kulturologiju neće doći.

Kada je riječ o izvođenju preddiplomskih i diplomskih studija, sve ostaje isto jer će se nastava i dalje izvoditi u zgradi Rektorata na Trgu sv. Trojstva.

Ivana Petrić
izvor: Glas Slavonije
foto: Wikipedia

Još vijesti