Mojfaks.hr u Vijesti

Odvaži se: sve prednosti studiranja vani

Osim upoznavanja drugih kultura i učenja jezika, studiranje van granica domovine donosi i neke ostale prednosti.

13. veljače 2015 15:23
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ono što studiranje vani čini tako posebnim i uzbudljivim su kvalitetnija i interaktivnija predavanja, iskustvo življenja u drugoj zemlji, jezik i prilagođavanje novoj kulturi i mentalitetu. Studiranje van Hrvatske će ti promijeniti život iz korijena, a prije nego se okreneš, shvatit ćeš koliko si u kratkom roku obogaćen iskustvima, životom i znanjem. Možda ti i odmah nećeš promijeniti promjene u životu, ali tvoji prijatelji i obitelj hoće.

Osamostaljenje
U nekim državama je normalno da se djeca s 18 godina sele iz kuće i žive samostalno, bez obzira išli na fakultet ili ne. U Hrvatskoj to, zbog određenih razloga, nije tako, a većinom su mladi koji žele nastaviti daljnje školovanje, oni koji odlaze studirati van mjesta boravka. Ako si ti jedan od ovih studenata koji se već uhodao u samostalno kuhanje, pranje, čišćenje i štednju, onda ti osamostaljenje neće predstavljati problem. Ipak, postoje i oni studenti koji se još nisu suočili s \'životom odraslih\' i još žive s roditeljima. Njima je studiranje svakako mogućnost da se osamostale, a i svim ostalim studentima studiranje vani donosi drugačiji način života.

Poštovanje prema različitostima
U drugoj državi nećeš upoznati samo studente iz te zemlje, već i mlade iz ostalih dijelova svijeta. Imat ćeš priliku upoznati ljude različite boje kože, vjere, kulture, a svi su oni jednako ambiciozni, motivirani, snalažljivi i energični poput tebe. Ne samo da ćeš upoznati druge kulture i probati razne delicije svijeta, već ćeš naučiti cijeniti raznovrsnost. Nije da mladi to svakako ne cijene, ali prave vrijednosti možete steći samo ako stvarno upoznate takve osobe. Osim upoznavanja, nikad ne znaš kada će ti međunarodna poznanstva dobro doći u budućoj karijeri.

Sustav obrazovanja

Imat ćeš priliku vidjeti kako funkcionira studentski život i općenito sustav obrazovanja van Hrvatske. Sudjelovat ćeš u kvalitetnijim predavanjima i dostupna će ti biti literatura na stranim jezicima koja još nije prevedena na hrvatski. Razne situacije će te naučiti bolje barati jezikom, a možda naučiš i još jedan jezik. Uz to, sudjelovat ćeš u raznim programima, manifestacijama, putovat ćeš.



Ambicije i veliki planovi
Otići studirati izvan Hrvatske je svakako velika odluka, a neki nisu spremni izaći iz svoje \'sigurne zone\'. Odlaskom van, izlaziš iz svoje sigurne zone i suočavaš se s puno izazova. U početku će ti nedostajat obitelj i prijatelji, morat ćeš komunicirati na drugom jeziku, prilagodit se uvjetima života, no upravo je čar u testiranju svojih granica. Kada prevladaš mnoge male i velike izazove, razvit ćeš svoju osobnost. Steći ćeš samopouzdanje zbog kojeg ćeš imati velike ambicije i planove za budućnost.

Nova perspektiva
Već smo spominjali kako ćeš upoznati druge kulture i različite mentalitete. Međutim, ono što je bitno napomenuti je da ćeš drugačije gledati na svijet i okolinu u kojoj živiš. Možda će ti se svidjeti država u kojoj si bio pa možda se odlučiš tamo zadržati ili ćeš shvatiti da je Hrvatska ipak tvoj dom.  Ali da bi shvatio o čemu pričamo, najbolje je doživjeti sve iz prve ruke. Odvaži se!

I.Č./Izvor: Topuniversities.com
foto: Shutterstock

Još vijesti