Mojfaks.hr u Vijesti

On je heroj svog mjesta: Student iz Rijeke spasio i oživio ženu na plaži

Zanimanje spasilaca na plažama iznimno je traženo tijekom sezone ljeta pa se studenti nerijetko odlučuju upravo za taj posao. Spasilac treba biti uvijek spreman za spašavanje kupača od utapanja i drugih nevolja koje ih mogu snaći u moru i izvan njega, a svoju spremnost pokazao je i riječki student kada je kupačicu spasio od utapanja te ju oživio. On je pravi heroj Baške!

26. srpnja 2018 12:37
On je heroj svog mjesta: Student iz Rijeke spasio i oživio ženu na plaži

On je heroj svog mjesta: Student iz Rijeke spasio i oživio ženu na plaži Foto: MojFaks

Koliko je važno da nad sigurnošću kupača na javnim plažama bdiju obučeni spasioci, kao i da oni u izvanrednim situacijama znaju što im je činiti, potvrđuje slučaj s bašćanske Vele plaže gdje je, pred samo koji dan, iznimnom prisebnošću i stručnošću jednog mladića odjevenog u žutu spasilačku majicu spašen jedan ljudski život, piše Novi list.

Izvor: Pixabay

Dvadesetogodišnji Riječanin, Nevio Turković, koji tek mjesec dana radi kao spasilac na jednom od sedam segmenata tog kupališnog poteza, i prije no što je to i sam mogao zamisliti našao se u središtu nemilog incidenta koji je sretno završio isključivo zahvaljujući njegovoj požrtvovnosti, prisebnosti i stručnosti u reanimiranju utopljenice.


...Blažena među muškarcima: Ovo je jedina studentica koja na zadarskoj plaži spašava kupače...


"Negdje oko 16 sati iz mora plaže gdje sam dežurao začuo sam povike plivača koji su uočili stariju gospođu koja je plutala licem uronjenim u more te sam isti čas pohitao u pomoć. Dohvatio sam ženu i izvukao je na plažu te se, shvativši da ne pokazuje znakove života, bacio na njeno reanimiranje. Bio je to ogroman adrenalinski šut i znam samo da sam \'kao stroj\' radio sve ono što su me, prije samo koji mjesec, obučili raditi na spasilačkom tečaju ", ispričao je za Novi list mladi bašćanski spasilac, inače bivši vaterpolist, a danas i student riječkog Pomorskog fakulteta koji je licencu spasioca stekao pred ovo ljeto.


Medicinari mu rekli da je napravio pravo malo čudo


Njegov šef Miroslav Hrgovčić, inače nositelj koncesijskog odobrenja na dijelu Vele plaže na kojem Turković dežura, ispričao je da je mladi spasilac utopljenicu oživljavao gotovo punih pet minuta. Sam spasilac Nevio Turković prisjetio se i da je, nakon što je unesrećena žena, za koju se kasnije ispostavilo da je osamdesetogodišnja švicarska državljanka koja je rodom iz susjedne Drage Bašćanske, pokazala prve znakove života, reanimiranu utopljenicu postavio u bočni položaj te joj, onako nesvjesnoj, pomogao da iz pluća izbaci more kojeg se nagutala. Nakon što je student obavio dio svog posla, kasnije su se za ženu pobrinuli medicinari koji su čestitali Neviju što je uspješno pomogao utopljenici.

Studentov poslodavac je jako zadovoljan njegovom reakcijom... foto/izvor: M. Trinajstić/Novi list

"Rekli su da je iznimno teško i zahtjevno, posebice bez korištenja defibrilatora, nakon višeminutne reanimacije oživi osobu tih godina. Rekli su i da je ono što je ovaj dečko uspio učiniti \'ručno\' uistinu izvanredno te da je, po njihovom iskustvu, napravio pravo malo čudo.", rekao je studentov šef Miroslav Hrgovčić.

Baška je definitivno dobila novog heroja plaže, a to je student Nevio što znači da se kupači i dalje mogu osjećati sigurno tijekom kupanja. Svaka čast Nevio!

Ivana Petrić
izvor: Novi list
foto: crvenikriz-split.com

Još vijesti