Mojfaks.hr u Vijesti

Online studiranje: Sve je više virtualnih studenata

Distance learning iliti online studiranje je jedna od onih obrazovnih grana gdje realnost uvijek nadmašuje prognoze. Nitko nije slutio da će stvar uzeti toliko maha i biti sve popularnija tako munjevito. 95 posto online studenata pronalazi svoj faks preko Googlea...

12. svibnja 2011 12:53
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Želiš studirati na London School of economics? Nema problema, odi u svoju sobu, uključi komp, možeš ostati u pidžami i primi se učenja. Online studiranje je jeftinije, komotnije i sve popularnije. Sveučilište u Londonu ima 52 000 upisanih virtualnih studenata. Pred pet godina imali su ih trećinu manje. 

Online učenje -  fleksibilno uz izostanak studentskog života

Učenje na daljinu je izuzetno fleksibilno, no da...lišeni ste svih onih vannastavnih aktivnosti koji čine studentski život tako zanimljivim.  Nema škicanja cure par kupa dalje, nema kave između predavanja, nema izležavanja na travi i trkeljanja o tome kako je ovaj ili onaj ispit zeznut ili kako te je profesor sadistički ispilao.

S druge strane, ne vidimo idealniji način da do diplome ili višeg akademskog stupnja dođe ekipa koja već ima posao i uhodani društveni život. Valjda je to razlog zašto je većina online studenata već dobrano zagazila u dvadesete ili čak tridesete i četrdesete, i sa novom diplomom si žele dati vjetar u leđa po pitanju karijere. 

Sve više ljubitelja virtualnog učenja

Sve više fakulteta, stoga, otvara mogućnost studiranja na daljinu. Nešto što do prije pet ili više godina nijednom renomiranijem sveučilištu nije padalo na pamet. Smatrali su da će im to ugroziti imidž. No, ima jedna zgodna financijska stavka sa učenjem na daljinu, a to je da gomila studenata koje mogu na taj način educirati donosi solidnu količinu keša u faksovsku blagajnu. A zanimljivo je i samim studentima. Možeš sjediti u zadnjoj kući svoga sela i izmjenjivati materijale, iskustva sa kolegija, pitanja o predmetu sa ekipom iz Hong Konga, New Yorka ili, jasno, iz susjednog sela.


Naravno da učenje na daljinu ima mnogo nedostataka, no u nekim slučajevima riječ je o praktički jedinom načinu za stjecanje zvanja i napredovanje, a bez da se žrtvuju nužnosti svakodnevice. Evo, kako navodi britanski Telegraph, tip iz Italije koji preko dana vodi orkestar, a užasno ga zanima psihologija i htio je steći diplomu, imao je izuzetnu priliku. Online studij psihologije na Sveučilištu u Derbyju koštao ga 3000 funti godišnje i završio ga je u tri godine, premda modularni pristup nastavnom gradivu dopušta studiranje i do sedam godina. Da ne bi sve ostalo na ekranu, nekoliko puta su studenti  imali obavezan sastanak na samom faksu te su se, za promjenu, upoznali i u trećoj dimenziji. Sada je taj isti tip upisao postiplomski studij muzičke terapije na Cambridgeu, gdje će se i odseliti, što mu ne bi bilo moguće da nije prethodno visio za kompom i učio u malom brdovitom mjestašcu pored jezera Garda. 

Zaključak – online studiranje je isključivo za škvadru sa jasnim ciljem i solidnom samodisciplinom. Jerbo, kada ti je čitav faks na monitoru prilično je lako pogubiti se. 

Krešimir Dujmić

Pročitajte još...
Open University - najveće online sveučilište

Još vijesti