Mojfaks.hr u Vijesti

Baš prije upisa: raskrinkano 400 lažnih fakulteta

Zamislite da sanjate o tome da upadnete na neki fakultet, a onda saznate da je – lažnjak?

28. lipnja 2016 17:41
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kina je raskrinkala 30 lažnih institucija za visoko obrazovanje, baš u trenutku kad se milijuni maturanata pripremaju za upise na fakultete.

Nacionalna novinska agencija Xinhua potvrdila je da je od 2013. godine u ovoj zemlji otkriveno 400 lažnih fakulteta zahvaljujući objavama na edukacijskoj web stranici sdaxue.com.

Osnivač web stranice, Xia Xue, kaže da su čitatelji slali informacije o sumnjivim koledžima i fakultetima mailom i pomoću društvenih mreža, a koje su zaposlenici sdaxue-a onda pobliže istražili. "Lako je prozrijeti lažnjake kad se služe nazivima većih i poznatijih institucija, ali malo je teže identificirati manje poznate institucije koje su \'lažnjaci\' ", izjavio je Xue.

Xue je pritom mislio na taktiku kojom se koledži često služe kako bi se sve s njihovim poslovanjem činilo u redu i kako bi djelovali legitimno. Prema izjavama Xia, raskrinkana sveučilišta koriste nazive i web stranice poznatih institucija, a većina se služi nazivima privatnih koledža koji se bave isključivo prekvalifikacijama i obrazovanjem odraslih osoba. Policija trenutno dodatno istražuje popis "lažnjaka".

Ove vijesti zasigurno će interesirati maturante koji su zadnjih mjesec dana izloženi velikome stresu jer su morali polagati standardizirane prijamne ispite poznatije kao "gaokao".

Ove godine cijeli je proces bio još i teži jer je čin prepisivanja proglašen kaznenim činom zbog kojeg mladi mogu biti osuđeni i na sedam godina zatvora. Na ovaj se način Kina bori protiv sve masovnijeg vala prepisivanja i varanja na ispitima.

L.B./izvor: Independent
foto: Pixabay

Još vijesti