Mojfaks.hr u Vijesti

Ostali bez Rektorove: Hrvatska ih ‘otpilila’, a oni rasturili u SAD-u

Hvale vrijedan uspjeh studenata s Hrvatskih studija.

17. srpnja 2017 17:30
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Svečana dodjela Rektorove nagrade za ak. god. 2016./2017. održana je u četvrtak 6. srpnja 2017. u 10 sati u Kongresnoj dvorani Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom svečanosti, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras dodijelio je 184 Rektorove nagrade u ukupno pet kategorija.

Popis dobitnika Rektorove nagrade dostupan je na poveznici, no ono što je znakovito za ovu priču jest da se njeni protagonisti, studenti Marko Prpić i Lovro Borovec, nisu uspjeli izboriti za svoje mjesto među 184 sretna dobitnika unatoč velikom priznanu koje je stiglo nakon loših vijesti sa Sveučilišta u Zagrebu.

Osvojili drugo mjesto i poziv u Philadelphiju


Pod mentorstvom prof. dr. sc. Sanje Kutnjak Ivković (Michigan State University) i izv. prof. dr. sc. Irene Cajner Mraović s Hrvatskih studija, smjer sociologija, studenti Marko i Lovro spremali su mjesecima rad za dodjelu Rektorove nagrade na temu "Spremnost hrvatske policije za reforme: Uloga organizacije i stila rukovođenja u policiji" u kategoriji "nagrada za individualni znanstveni i umjetnički rad".

Nažalost, nisu uspjeli osvojiti Rektorovu nagradu. "Kada sam saznao da nismo dobili Rektorovu nagradu, osjećao sam kao da sam uzalud dane, noći i vikende provodio s kolegom i mentoricama na faksu", kaže za Zagreb.info Marko.

Međutim, nisu vijest dočekali pokunjeno, naprotiv, to ih je potaklo da idu dalje. Naime, napisali su novi rad i prijavili ga na natječaj za studentske radove Odjela za kriminologiju Američke škole za kriminologiju na temu Internal procedural justice and police reforms: The role of internal procedural justice for the acceptance of police reforms.

"Rekli smo da baš u inat sad idemo u inozemstvo s tim jer je istraživanje kvalitetno, odlično i jedinstveno u Republici Hrvatskoj", kazao je Marko.

Nakon mjesec dana stiglo je iznenađenje iz SAD-a. Naime, osvojili su drugo mjesto na natječaju Američke škole za kriminologiju i pozvani su da prime nagradu u Philadelphiji za svoj rad ove godine u studenom.

Možda Sveučilište u Zagrebu nije bilo fascinirano njihovim trudom, ali su zato osvojili SAD.

"Iz svega toga mi je drago što sam koristio znanje stečeno ma faksu, te usavršio znanje iz statistike uz skype instrukcije s prof. Kutnjak", zaključuje nagrađeni student Marko Prpić.

L.B./izvor: Zagreb.info
foto: MojFaks/arhiva

Još vijesti